V Maďarsku zomrel bývalý predstaviteľ štátostrany Biszku súdený za vojnové zločiny

NETKY.SK • 1 Apríl 2016, 13:36 • 2 min
V Maďarsku zomrel bývalý predstaviteľ štátostrany Biszku súdený za vojnové zločiny

BUDAPEŠŤ - Niekdajší maďarský komunistický minister vnútra a predstaviteľ štátostrany Béla Biszku, ktorý bol obvinený z vojnových zločinov, vo štvrtok zomrel, informoval dnes spravodajský server Index.hu.

slovakia

left justify in out

Úmrtie 94-ročného muža potvrdila serveru nemocnica Zväzu židovských náboženských obcí v Maďarsku (MAZSIHISZ), kde bol Biszku hospitalizovaný.

 

Súd hlavného mesta v Budapešti ho v obnovenom procese vlani 17. decembra na prvom stupni odsúdil na dva roky odňatia slobody s trojročným odkladom. Prokurátor v úvode obnoveného procesu 4. decembra požadoval trest doživotného odňatia slobody.

 

Súd Biszka oslobodil od bodu obžaloby, ktorý súvisel s usmrtením 49 bezbranných demonštrantov pri streľbe do davu na budapeštianskom Západnom námestí (Nyugati tér) a v Salgótarjáne v decembri 1956. Podľa zdôvodnenia súdu nebola v tomto bode obžaloby dokázaná jeho vina.

 

Obvinený v priebehu procesu detailne vypovedal, avšak vinu odmietal.

 

Biszka, ktorý bol ministrom vnútra v rokoch 1957-1961, za vlády vedenej Jánosom Kádárom, odsúdil v máji 2014 prvostupňový súd za vojnové zločiny na päť rokov a päť mesiacov odňatia slobody. Okrem toho mu zakázal výkon verejných funkcií na ďalších 20 rokov. Odvolací Súd hlavného mesta 1. júna zrušil verdikt prvostupňového súdu a nariadil obnovenie konania.

 

Biszkov obhajca Gábor Magyar celý proces označil za politicky motivovaný a uviedol, že orgány iniciovali toto stíhanie v snahe vyhovieť politickým očakávaniam.

 

Béla Biszku riadil ako šéf rezortu vnútra čistky po krvavom potlačení maďarskej revolúcie v roku 1956. Úloha, ktorú zohral pri potlačení revolúcie, bola podľa prokurátora na základe ženevských konvencií vojnovým zločinom. Obžaloba sa okrem iného vzťahovala na dva prípady streľby do davu, ku ktorým došlo v roku 1956 v Budapešti a Salgótarjáne.

 

Biszka zadržali v septembri 2012, pričom počas domovej prehliadky u neho našli aj nelegálne držanú muníciu - 11 nábojov.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies