V Macedónsku si budú voliť nového prezidenta

NETKY.SK • 13 Apríl 2014, 10:28 • 2 min
V Macedónsku si budú voliť nového prezidenta

SKOPJE - Macedónci v nedeľu pristúpia k volebným urnám a rozhodnú o svojom novom prezidentovi.

slovakia

left justify in out

Na hlasovaní, ktorému predchádzalo dvojdňové volebné moratórium, má právo zúčastniť sa 1,7 milióna obyvateľov malej balkánskej krajiny. Vyberať si budú zo štyroch kandidátov vrátane úradujúce hlavy štátu Gjorgeho Ivanova, kandidáta vládnej strany. Jeho hlavným vyzývateľom je Stevo Pendarovski, favorit opozičných socialistov. Otvorených bude takmer 3500 volebných miestností a na bezpečnosť bude dohliadať 7000 mužov zákona. Priebeh volieb bude sledovať 3000 domácich a i zahraničných pozorovateľov.

 

V prípade, že ani jeden kandidát nezíska nadpolovičnú väčšinu hlasov, druhé kolo je na programe 27. apríla, kedy sa konajú aj predčasné parlamentné voľby. Funkčné obdobie macedónskeho prezidenta je päť rokov, pričom hlava štátu ako najvyšší veliteľ ozbrojených síl má na domácej politickej scéne iba ceremoniálnu funkciu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies