Vláda by dnes mala posunúť splatnosť sociálnych odvodov do 30. júna tohto roka aj za apríl

NETKY.SK • 21 Apríl 2021, 07:24 • 2 min
Vláda by dnes mala posunúť splatnosť sociálnych odvodov do 30. júna tohto roka aj za apríl

BRATISLAVA - Na dnešnom rokovaní vlády by sa mala posunúť splatnosť sociálnych odvodov do 30. júna tohto roka aj za apríl 2021.

slovakia

left justify in out

Posunutie splatnosti sociálnych odvodov vyplýva z návrhu novely nariadenia vlády Slovenskej republiky o splatnosti poistného na sociálne poistenie v čase mimoriadnej situácie, ktorý bol zaradený do programu rokovania. Ďalší odklad odvedenia poistného pre povinne nemocensky poistenú a povinne dôchodkovo poistenú samostatne zárobkovo činnú osobu a poistného, ktoré platí zamestnávateľ, sa navrhuje s cieľom zmiernenia ekonomických dopadov na odvádzateľov poistného v dôsledku krízovej situácie z dôvodu ochorenia COVID-19. Táto výnimka sa po schválení vládou bude týkať zamestnávateľov a samostatne zárobkovo činných osôb, ktorí vykazujú pokles čistého obratu alebo pokles príjmov z podnikania a z inej samostatnej zárobkovej činnosti, iným slovom tržieb, o 40 % a viac.
 

Mohlo by vás zaujímať: Znižovanie daní a odvodov je podľa Matoviča nereálne! Kto o tom hovorí, klame ľudí


Navrhnutý odklad platenia poistného sa týka aj platenia povinných príspevkov na starobné dôchodkové sporenie a platenia príspevkov na doplnkové dôchodkové sporenie, čiže druhý a tretí pilier, ktoré povinne platí zamestnávateľ za zamestnanca vykonávajúceho tzv. rizikovú prácu zaradenú do kategórie 3 alebo 4.
 
Návrh sa predkladá na rokovanie bez predošlého prerokovania návrhu s príslušnými orgánmi a inštitúciami v pripomienkovom konaní, pretože je potrebné zmiernenie ekonomických dopadov na odvádzateľov poistného v dôsledku krízovej situácie z dôvodu ochorenia COVID-19, ktoré je potrebné vykonať v čo najkratšom čase. Z rovnakého dôvodu sa navrhuje, aby nariadenie vlády nadobudlo účinnosť vyhlásením v Zbierke zákonov SR.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona