V Lučenci vybudujú cintorín pre spoločenské zvieratá

NETKY.SK • 26 Február 2013, 08:10 • 2 min
V Lučenci vybudujú cintorín pre spoločenské zvieratá

V Lučenci vybudujú cintorín pre spoločenské zvieratá - Zaujímavosti Cintorín pre spoločenské zvieratá začne súkromný podnikateľ budovať od marca v Lučenci. Ako TASR potvrdila hovorkyňa mesta Mária Horňáková, samospráva súhlasila s prenájmom pozemku na 50

slovakia

left justify in out

img

Cintorín pre spoločenské zvieratá začne súkromný podnikateľ budovať od marca v Lučenci. Ako TASR potvrdila hovorkyňa mesta Mária Horňáková, samospráva súhlasila s prenájmom pozemku na 50 rokov za jedno euro. Podnikateľ bude zároveň mestu poskytovať službu tým, že odstráni uhynuté zvieratá z mesta, ktoré nemajú majiteľov.

Prenajatý pozemok pre zvierací cintorín je v okrajovej časti Lučenca v smere na obec Halíč. Jeho rozloha je jeden hektár. Podľa podnikateľského zámeru začne nájomca v marci plochu oplocovať a v máji by už chcel začať s prevádzkovaním služby. "Tento priestor je neďaleko psieho útulku. Obyvatelia mesta tak dostanú možnosť rozlúčiť sa so svojimi domácimi priateľmi na dôstojnom mieste bez toho, aby porušili zákon. S podnikateľom sa mesto zároveň dohodlo, že bude spolupracovať pri odstraňovaní pozostatkov zvierat, ktoré uhynú v meste bez toho, aby bol známy ich majiteľ. Zároveň očakávame, že klesne počet prípadov nelegálneho zbavovania sa zvyškov zvieracích tiel, ktoré môžu predstavovať aj vážne zdravotné riziko," povedala Horňáková.

Obyvatelia miest sa tiel uhynutých zvierat často zbavujú v kontajneroch s komunálnym odpadom. Ak zviera uhynie na infekčnú chorobu, môže predstavovať hrozbu tak pre ostatné zvieratá, ako aj pre ľudí. Podľa právnych predpisov sa majitelia môžu zbaviť telesných pozostatkov svojich domácich maznáčikov buď v kafilérii za poplatok, alebo ich môžu pochovať na vlastnom pozemku. Miesto však nesmie byť v dosahu podzemnej vody a obal musí byť z materiálu, ktorý sa dokáže v prírode rozložiť. Jama musí mať hĺbku minimálne jeden meter pod okolitým terénom a nesmie chýbať primeraná dezinfekcia.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies