V lokalite Stará tehelňa je zdevastovaných 27 nájomných bytov

NETKY.SK • 4 August 2010, 06:34 • 2 min
V lokalite Stará tehelňa je zdevastovaných 27 nájomných bytov

V lokalite Stará tehelňa je zdevastovaných 27 nájomných bytov

slovakia

left justify in out

V lokalite Stará tehelňa v Prešove, ktorú obývajú ľudia z marginalizovaných skupín, je z celkového počtu 176 nájomných bytov 27 zdevastovaných. Uviedla to dnes pre TASR hovorkyňa mestského úradu Iveta Adamová. Od novembra 2001, kedy odovzdali do užívania prvé byty, radnica registruje problémy s platbami a niektoré z bytov sú výrazne poškodené.
"Po kontrole v týchto bytoch boli zistené poškodenia, ktoré neumožňujú vyhotoviť ani revíznu správu potrebnú pre ďalší prenájom. V týchto bytoch chýbajú okenné výplne, kuchynské linky, elektroinštalácie, vykurovacie telesá s potrubím, sanita, ale aj obklady," povedala Adamová.
Právne postihy a vymáhateľnosť škody sú podľa hovorkyne vo väčšine takýchto prípadov takmer nulové, keďže bývalý nájomca sa obvykle stratí bez udania akejkoľvek adresy. Dodala, že mesto by muselo podľa auditu do jedného zdevastovaného bytu do základného vybavenia investovať asi 5000 eur.
So situáciou sa v pondelok (2.8.) popoludní oboznámili aj poslanci mestského zastupiteľstva Mária Čížiková, Marta Kollárová a Anton Neupauer, ktorí spolu s pracovníkmi odborov sociálnych služieb a správy mestského majetku navštívili lokalitu.
Zároveň sa stretli aj s niekoľkými obyvateľmi Starej tehelne, ktorí tu žijú a majú záujem o pridelenie týchto nájomných bytov s tým, že by sami investovali do ich opráv.
"My budeme tlačiť na to, aby sa vychádzalo v ústrety práve takýmto obyvateľom Starej tehelne, aby mesto nemuselo investovať navyše prostriedky," zdôraznila Kollárová.
Poslankyňa Čížiková uviedla, že počas vykonanej kontroly mali možnosť vidieť okrem zničených bytov aj také, o ktoré sa ich obyvatelia zodpovedne starajú. Pozitívnym príkladom pre ostatných, by podľa nej mohlo by napríklad to, že do jedného z vchodov, kde sa obyvatelia o svoje byty starajú, by sa do prázdnych bytov nasťahovali ľudia, ktorí prejavia záujem slušne bývať.
Záujemcov o nájomný byt je niekoľkonásobne viac, ako poskytujú kapacitné možnosti mesta. V súvislosti s prideľovaním bytov novým nájomcom mesto zavádza ako novinku možnosť uzatvorenia dohody o budúcej nájomnej zmluve. Podľa Adamovej je momentálne pripravených päť takýchto dohôd pre vyžrebovaných záujemcov. Tie ustanovujú podmienky a zaväzujú žiadateľa k určitým opravám vo vlastnej réžii.
"Budúci nájomca bude mať napríklad možnosť kúpiť si vlastnú kuchynskú linku, sanitu a povolené základné vybavenie bytu a svoje zariadenie si bude môcť po ukončení nájomnej zmluvy zobrať so sebou. Mesto tým ušetrí a zároveň to bude motivovať obyvateľov k lepšej starostlivosti, nakoľko pôjde o ich vlastný majetok," zdôraznila hovorkyňa.
Veľkou motiváciou pre vyžrebovaných čakateľov podľa hovorkyne je aj skrátenie doby, kedy by sa mohli k bytu reálne dostať. Tá je momentálne u zdevastovaných bytov otázna, nakoľko mesto nemá prostriedky na ich opravu. Dodala, že pre veľký záujem by v horizonte troch týždňov malo byť pripravených ďalších deväť podobných zmlúv.
Mesto s nájomníkmi uzatvára zmluvy na dobu určitú, ktorú možno predĺžiť po troch rokoch pri dodržaní podmienky absolútnej platobnej disciplíny.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies