V Litmanovej sa cez víkend lyžuje, iné strediská trápi teplé počasie

NETKY.SK • 2 December 2015, 12:00 • 2 min
V Litmanovej sa cez víkend lyžuje, iné strediská trápi teplé počasie

POPRAD – Ešte počas uplynulého týždňa sa viaceré lyžiarske strediská na Spiši tešili z nízkych teplôt a prírodného snehu. Lyžovať sa počas minulého víkendu dalo v lyžiarskom areáli Fakľovka v obci Litmanová v prekrásnej scenérii Pienin.

slovakia

left justify in out

„Fungujeme len čiastočne, z piatich zjazdoviek je otvorená jedna, avšak nie počas pracovného týždňa, iba cez víkend,“ informoval agentúru SITA Ľubomír Cintula z lyžiarskeho areálu. Podľa jeho slov budú v zasnežovaní pokračovať naďalej. Ďalšie lyžiarske strediská čakajú na tie správne teploty, lyžovačky by chceli spustiť ešte pred Vianocami.


V lyžiarskom stredisku Lopušná dolina, vzdialenom od mesta Svit tri kilometre a od Popradu jedenásť kilometrov, začali so zasnežovaním ešte 23. novembra, kedy si však v ňom zalyžujú prví lyžiari, zatiaľ nevedia. „Prší, fúka teplý vietor, nevieme, čo bude ďalej, ak neprimrzne, nevieme, kedy so sezónou začneme,“ povedal konateľ lyžiarskeho strediska František Jurčo. Radi by tam lyžovačku spustili aspoň tesne pred Vianocami alebo počas nich. Minulý rok sa im to podarilo 23. decembra. „Počasie sa zvrtlo, musíme počkať na mráz, aby sme mohli zasnežovať aspoň technickým snehom, najväčší problém je však teplý vietor, ktorý nám tu fúka,“ dodal.


V lyžiarskom stredisku Ski Centre Levoča by chceli s lyžovačkou začať niekedy okolo 19. decembra. „Do akej miery sa nám to podarí, bude záležať od počasia, zasnežovať sme už začali, zabrzdili nás však teploty,“ informoval Jozef Jabrocký, technický vedúci strediska. Lyžiarsky areál v mestskej časti Levočská Dolina je od mesta Levoča vzdialený asi šesť kilometrov.
Jedno z najstarších lyžiarskych stredísk na Slovensku Ždiar Strednica plánovalo spustiť prevádzku počas víkendu. Aj tomuto stredisku na severnom úpätí Belianskych Tatier, ktoré je od Popradu vzdialené 39 km, pokazilo predstavy počasie. „Mali sme pred pár dňami krásny biely areál, bol celý zasnežený,“ opísal situáciu niekoľko dní dozadu vedúci strediska Marián Bekeš.

 

V stredisku sa nakoniec udržal technický sneh. „Uvidíme, čo sa nám podarí do piatku, či to v sobotu spustíme alebo budeme musieť týždeň počkať, až sa to upraví,“ dodal. To, kedy spustia lyžiarsku sezónu, zatiaľ nevedia ani v lyžiarskom areáli Snowpark Lučivná v bezprostrednej blízkosti obce Lučivná (okres Poprad). So zasnežovaním už začali aj v stredisku Ski Centrum Kubašok v Spišskom Bystrom neďaleko Popradu, dátum začiatku lyžovačky je tam rovnako pre teplé počasie zatiaľ neznámy.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies