V líbyjskej metropole vypuklo povstanie proti islamistom

NETKY.SK • 24 September 2014, 06:39 • 2 min
V líbyjskej metropole vypuklo povstanie proti islamistom

KÁHIRA - V líbyjskom Tripolise vypuklo v utorok povstanie proti islamistickým silám, ktoré hlavné mesto kontrolujú. Informovala o tom dnes agentúra ITAR-TASS.

slovakia

left justify in out

Podľa nej televízia Sky News Arabia oznámila, že proti militantom povstali všetky časti Tripolisu. Televízia al-Arabíja uviedla, že hlavné mesto bolo intenzívne bombardované. Letectvo podľa nej v južnej časti Tripolisu najmenej šesťkrát zaútočilo na pozície radikálnej aliancie Úsvit Líbye, ktorá zastrešuje islamistické milície.
      

Islamisti podľa médií utrpeli ťažké straty a niekoľko obrnených vozidiel, ktoré využívali, bolo zničených. Líbyjský premiér Abdalláh Sání vyhlásil mobilizáciu "v reakcii na žiadosť obyvateľov Tripolisu o oslobodenie od militantov", dodala agentúra ITAR-TASS. Od občianskej vojny z roku 2011 sa Líbya zmieta na pokraji anarchie a situácia sa v posledných mesiacoch ešte zhoršila. Od mája tohto roku v krajine prebieha ozbrojený konflikt, v ktorom proti sebe stoja prevažne islamisti a ich odporcovia. Pokračujúce boje si vyžiadali už stovky životov.
      

Líbya v súčasnosti čelí faktickému dvojvládiu, keďže tam paralelne fungujú dva parlamenty. Tripolis - rovnako ako druhé najväčšie mesto Benghází - je pod kontrolou islamistických milícií. Legálne zvolená vláda i poslanecký zbor sa museli uchýliť do východného mesta Tobruk. V Tripolise pôsobí vláda národnej spásy, ktorú vymenoval parlament ovládaný islamistami.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies