Spoločnosť ESET upozorňuje na pôžičkové aplikácie SpyLoan, ktoré sa zameriavajú na digitálnu úžeru

NETKY.SK • 14 December 2023, 10:39 • 2 min
Spoločnosť ESET upozorňuje na pôžičkové aplikácie SpyLoan, ktoré sa zameriavajú na digitálnu úžeru

BRATISLAVA - Výskumníci spoločnosti ESET upozorňujú na podvodné pôžičkové aplikácie, ktoré dostali výstižný názov SpyLoan. Nachádzajú sa v obchodoch s aplikáciami a dokonca aj v Google Play. Zbierajú citlivé informácie o používateľoch, prenášajú ich na servery útočníkov, ktorí ich potom využívajú pri vydieraní obetí. Obyčajne ide o finančné operácie, pričom častým javom je aj úžera.

slovakia

left justify in out

Ako dochádza k podvodom?

Výskumníci spoločnosti ESET zaznamenali alarmujúci nárast podvodných Android mobilných aplikácií na pôžičky, ktoré sa prezentujú ako legitímne služby a sľubujú rýchly a jednoduchý prístup k finančným prostriedkom. Napriek na prvý pohľad atraktívnej ponuke sú tieto aplikácie s klamlivými popismi v skutočnosti navrhnuté tak, aby podviedli používateľov.

 

Ponúkajú im pôžičky s vysokou úrokovou sadzbou, pričom zhromažďujú finančné a osobné údaje svojich obetí s cieľom vydierať ich. Tie aplikácie dostali názov SpyLoan, čo priamo odkazuje na ich spyvérovú, teda špehovaciu, funkcionalitu.

 

Propagované sú prostredníctvom sociálnych sietí a SMS správ, a sú dostupné na stiahnutie zo špecializovaných podvodných webových stránok, obchodov s aplikáciami tretích strán a tiež Google Play.

Novodobá digitálna úžera

„Každá z aplikácií SpyLoan, bez ohľadu na jej zdroj, sa správa identicky vďaka totožnému základnému kódu. Nezáleží na tom, odkiaľ bola stiahnutá. Používatelia aplikácií sa stretnú s rovnakými funkciami a budú čeliť rovnakým rizikám bez ohľadu na to, odkiaľ aplikáciu získali,“ konštatujú odborníci z ESET-u.

 

Okrem zberu údajov a vydierania tieto služby zneužívajú zraniteľných odberateľov formou novodobej digitálnej úžery, ktorá sa týka účtovania nadmerných úrokových sadzieb za pôžičky. Obete týchto aplikácií tvrdia, že celkové ročné náklady takýchto úverov sú oveľa vyššie a lehota ich splatnosti je oveľa kratšia, ako sa uvádza. V niektorých prípadoch boli dlžníci nútení splatiť pôžičku do piatich dní namiesto uvádzaných 91 dní a celkové ročné náklady úveru sa pohybovali od 160 % do 340 %.

 

„Za rýchlym rastom aplikácií SpyLoan stojí niekoľko dôvodov. Jedným z nich je, že vývojári týchto aplikácií sa inšpirujú úspešnými fintech službami, ktoré využívajú technológie na poskytovanie zjednodušených a používateľsky prívetivých finančných služieb,“ vysvetľuje výskumník Lukáš Štefanko, ktorý odhalil mnohé aplikácie SpyLoan.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: FinReport / ESET, Foto: Canal Tecnológico (ilustračná foto)
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies