V Líbyi zadržali jednu z manželiek obávaného militanta napojeného na al-Káidu

NETKY.SK • 22 November 2016, 14:23 • 2 min
V Líbyi zadržali jednu z manželiek obávaného militanta napojeného na al-Káidu

BENGHÁZÍ - Líbyjské úrady dnes oznámili, že zatkli manželku Muchtára Belmuchtára, militanta alžírskeho pôvodu a spojenca teroristickej siete al-Káida.

slovakia

left justify in out

Jednu z Belmuchtárových žien, Asmu Kadúsíovú, zatkli uplynulú sobotu spolu s jej spoločníčkou, informovali líbyjské úrady. Uviedli tiež, že Kadúsíová nedávno porodila. Pôrod sa odohral v bašte militantov, v meste Darná na východe Líbye. Belmuchtár sa podľa úradov momentálne zrejme nachádza v južnej časti tejto krajiny.

 

Agentúra AP dnes citovala vyhlásenie očitého svedka, ktorý tvrdil, že Belmuchtára videl začiatkom novembra v juholíbyjskom meste Sabhá. Tam údajne v tom čase pri útoku dronu prišiel o život veliteľ napojený na Belmuchtára. Zahynulo aj ďalších šesť militantov.

 

Belmuchtár je jedným z najhľadanejších militantov zo severoafrického regiónu. Za informácie, ktoré by viedli k jeho zatknutiu, je vypísaná odmena päť miliónov dolárov. Agentúra AP pripomenula, že vlani vo východnej Líbyi Belmuchtár unikol pred útokom s použitím dronu.

 

V roku 2013 tento jednooký islamista velil útoku na plynárenský ťažobný komplex Ajn Amenás v Alžírsku neďaleko hraníc s Líbyou. Časť zamestnancov vtedy islamisti držali ako rukojemníkov, pričom 40 z nich zastrelili. Časť z rukojemníkov boli cudzinci. Akcia Belmuchtárovej jednotky sa skončila po štyroch dňoch zásahom alžírskych bezpečnostných zložiek.

 

So severoafrickou vetvou teroristickej siete al-Káida sa Belmuchtár rozišiel a zakrátko sa stal veliteľom islamistickej skupiny al-Murábitún, ktorá pôsobí v severnej a západnej Afrike a je napojená na al-Káidu.

 

Vlani jeden z veliteľov prisahal v mene al-Murábitúnu vernosť Islamskému štátu. Samotný Belmuchtár však tento krok odmietol s tým, že je v jasnom rozpore s vnútornými pravidlami jeho skupiny. Murábitún zostáva podľa jeho slov, rovnako ako dosiaľ, lojálny medzinárodnej sieti al-Káida.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies