AKTAUALIZOVANÉ: NAKA zatkla bývalého šéfa Finančnej správy Františka Imreczeho

NETKY.SK • 29 Január 2021, 06:30 • 2 min
AKTAUALIZOVANÉ: NAKA zatkla bývalého šéfa Finančnej správy Františka Imreczeho

BRATISLAVA - Národná kriminálna agentúra (NAKA) zatkla skoro ráno bývalého šéfa Finančnej správy Františka Imreczeho pre podozrenia z korupcie a machinácií pri verejnom obstarávaní. V putách skončilo ďalších osem osôb.

slovakia

left justify in out

  • aktualizované 29. januára 9:10

Informoval o tom denník Denník N. NAKA zadržala deväť osôb vrátane bývalého prezidenta Finančnej správy SR Františka Imreczeho. Obvinení majú byť aj podnikatelia Jozef Brhel a Michal Suchoba.

 

Akcia Mýtnik 

„NAKA v rámci akcie Mýtnik zadržala bývalého funkcionára Finančnej správy F. I. a ďalších 8 osôb za trestnú činnosť súvisiacu s machináciami pri verejnom obstarávaní a korupčnú trestnú činnosť,“ informuje polícia na sociálnej sieti. Ďalšie informácie budú poskytnuté, keď to procesná situácia dovolí.

 

Ako informovala TV Markíza, zadržaný bol aj exšéf IT oddelenia Finančnej správy Milan Grega. Dôvodom sú podozrenia z korupcie a machinácií pri verejnom obstarávaní

 

Obaja sa momentálne nachádzajú v budove Prezídia Policajného zboru v Bratislave.

 

Začiatkom decembra minulého roka skončil v putách aj Imreczeho viceprezident Daniel Čech, ktorý je vyšetrovaný väzobne. Ten podľa informácií Denníka N začal spolupracovať s políciu.

 

Podvody s čínskym tovarom

Imrecze bol nominantom strany Smer-SD a bol podriadeným bývalého ministra financií Petra Kažimíra. Vo funkcii skončil po prevalení sa informácií colných podvodov za takmer 300 miliónov eur v roku 2018.

 

V rokoch 2013 a 2014 sa mali na Slovensu diať podvody s čínskou obuvou a oblečením. Taktiež mala Finančná správa nakupovať predražené IT systémy, ktoré zaobstarali bez verejného obstarávania. 

 

Časť peňazí za dodanie aplikácií skončila vo firme Allexis, dlhoročného Imreczeho kamaráta Michala Suchoba, ktorý je spoluvlastník spoločnosti. 

 

Suchoba bol pritom známym aj odsúdeného Mariana Kočnera. Na nahrávke, ktorú zverejnil Denník N, sa Suchoba s Kočnerom zhovára o tom, že za peniaze zariadi, aby ho finančná správa nepreverovala.

 

Imrecze sa objavil aj v Kočnerovej Threeme

Bývalý šéf finančného úradu sa spomína aj v Kočnerovej Threeme. Kočner si o ňom písal s Norbertom Bödörom. V správach preberali plán ako Imreczeho vydierať, píše denník sme.sk. 


Za Imreczeho vedenia finančná správa zastavila aj vyšetrovanie vratiek DPH pre firmu odsúdeného podnikateľa Ladislava Bašternáka BL-202.

 

Bývalá zamestnankyňa daňového úradu vtedy povedala, že prípad nebol poriadne vyšetrený pre tlak zo strany Imreczeho a Čecha. 

 

Správu budeme aktualizovať.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies