V kvalite vzdelávania je SR na posledných priečkach krajín OECD, upozorňujú aktivisti

NETKY.SK • 17 November 2015, 11:56 • 2 min
V kvalite vzdelávania je SR na posledných priečkach krajín OECD, upozorňujú aktivisti

BRATISLAVA - Pri porovnávaní kvality vzdelávania sa Slovenská republika v mnohých dôležitých ukazovateľoch umiestňuje na posledných priečkach spomedzi krajín OECD. Tento stav sa navyše v posledných 10 rokoch zhoršuje. Uviedol to hovorca kampane A dosť, nehazardujme s budúcnosťou Slovenska Stanislav Boledovič.

slovakia

left justify in out

Zástupcovia iniciatívy predstavili deväť alarmujúcich faktov o vzdelávaní na Slovensku. Napríklad v kvalite vedomostí detí je Slovensko jedným z najhorších štátov v Európskej únii a na chvoste vyspelých štátov. "Naše deti nie sú v školách šťastné. V celosvetovom hodnotení patria slovenské školy do trojice najmenej obľúbených," uvádza iniciatíva. Ďalším problémom podľa nich je, že Slovensko dlhodobo investuje do vzdelávania a budúcnosti detí najmenej financií spomedzi vyspelých krajín. Podľa aktivistov v porovnaní s inými krajinami dáva náš vzdelávací systém deťom najmenšie šance prekonať sociálne nerovnosti.

 

"Najmenej si ceníme prácu učiteľov. Ich platy v porovnaní s inými absolventmi vysokých škôl sú len polovičné, čo je najmenej spomedzi krajín vyspelého sveta," približuje iniciatíva v ďalšom bode. Dramaticky sa podľa nich zvyšuje aj počet žiakov, ktorých náš vzdelávací systém nevie pripraviť na život a dať im šancu na úspech v zamestnaní. Slovenské univerzity taktiež podľa nich patria k najslabším. "Výdavky na výskum a vývoj sú dlhodobo zahanbujúce a predstavujú len jednu tretinu priemeru krajín OECD," dodávajú v ďalšom bode. A na koniec, vzdelávanie je podľa ich slov na Slovensku dlhodobo na okraji politického záujmu.

 

"Súhrn faktov, ktoré vyplývajú z medzinárodných porovnaní, jasne ukazuje závažnosť situácie. Vzdelávanie na Slovensku je v kríze a potrebuje zásadnú transformáciu. Ignorovať tento stav by bolo hazardovaním s budúcnosťou Slovenska," zdôraznil koordinátor kampane a bývalý minister zahraničných vecí Pavol Demeš. Za iniciatívou stoja napríklad aj prezidentka Slovenskej komory učiteľov Mária Barancová, ekonomický novinár František Múčka či riaditeľ Nadácie otvorenej spoločnosti Ján Orlovský.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies