V Košickom kraji ešte stále hrozia povodne!

NETKY.SK • 19 Máj 2014, 12:32 • 2 min
V Košickom kraji ešte stále hrozia povodne!

KOŠICE - Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vydal varovanie 1. stupňa pred povodňami. Varovanie sa týka okresov Košice a Košice - okolie. Tento stav by mal podľa Slovenského hydrometeorologického ústavu trvať dnes približne do 15:00.

slovakia

left justify in out

V priebehu uplynulého víkendu vyhlásili v Košiciach tretí stupeň povodňovej aktivity po tom, čo sa zvýšili hladiny menších vodných tokov ale aj rieky Hornád. Lokálne povodne ohrozovali najmä mestské časti Ťahanovce, Krásna, Poľov a Šaca. V priebehu nedele však hladiny vodných tokov začali postupne klesať.

 

Tretí povodňový stupeň je ešte vo Švedlári

 

Tretí stupeň povodňovej aktivity stále trvá v obci Švedlár, kde rieka Hnilec narobila veľké problémy. „Nemohli sme odvolať tretí stupeň, pokiaľ neodstránime najhoršie následky. Voda v koryte síce opadla, no ešte stále robíme záchranné práce,“ informoval dnes ráno starosta Švedlára Oskár Münnich. Voda zatopila záhrady, dvory i rodinné domy, a tiež narušila ochranné hrádze. „Zatiaľ sa nám podarilo opraviť hrádzu v dĺžke asi 60 metrov, no opraviť treba ešte ďalších dvesto metrov. Povodeň ukázala, že hrádze treba ešte o niečo zvýšiť,“ povedal Münnich. Doložil, že pozval pracovníkov úradu životného prostredia z Gelnice a vodohospodárov, ktorí zmapujú situáciu v teréne a potom krízový štáb rozhodne o ďalšom postupe i možnom odvolaní tretieho stupňa.

 

Celý víkend tvrdo pracovali aj obyvatelia obce Čučma v okrese Rožňava, kde už odvolali tretí stupeň povodňovej aktivity. Ako dnes ráno informoval starosta Alexander Szőllős, cez víkend pracovali na odstraňovaní následkov povodne. „Dnes budeme rekonštruovať mostíky. Na miestnej komunikácii, ktorá je odstavená v dĺžke približne kilometer, musíme opraviť betónový most – zrejme bude treba postaviť nový mostný pilier. S vodohospodármi musíme opraviť aj časť štátnej cesty, ktorú podmyla voda a zobrala z nej polovicu. Musíme spevniť aj piliere transformátorovej stanice,“ informoval o najnáročnejších prácach starosta. Voda z Rožňavského potoka, cez ktorý sa v lete dá prejsť v sandáloch, prišla rýchlo a hladina dosahovala až dva metre. Zaplavila približne 50 domov, brala elektrické stĺpy, podmyla štátnu cestu i miestne komunikácie. 

 

Tretí stupeň povodňovej aktivity odvolalo včera aj mesto Gelnica. 

 

Celková povodňová situácia na riekach Hnilec, Hornád a Torysa sa v noci podstatne zlepšila a hladiny postupne klesajú. Podľa informácií na stránke Slovenského hydrometeorologického ústavu je k dnešnému dňu na rieke Hnilec len prvý stupeň povodňovej aktivity. Druhý stupeň povodňovej aktivity je na rieke Hornád, od Kysaku až po Ždaňu, no hladina klesá. Rovnako aj rieka Torysa pri Košických Olšanoch je na úrovni druhého stupňa, pričom hladina dnes o pol desiatej dosahovala 354 cm a má klesajúcu tendenciu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies