AKTUALIZOVANÉ: V košickej nemocnici vypukol požiar, museli evakuovať stovky ľudí

NETKY.SK • 7 Marec 2024, 08:53 • 2 min
AKTUALIZOVANÉ: V košickej nemocnici vypukol požiar, museli evakuovať stovky ľudí

KOŠICE - Pre požiar v Univerzitnej nemocnici Louisa Pasteura (UNLP) Košice vo štvrtok (7. 3.) ráno evakuovali pacientov. Informuje o tom Operačné stredisko záchrannej zdravotnej služby (OS ZZS) SR na sociálnej sieti. Podľa hasičov išlo o závažný požiar, pre ktorý evakuovali stovky ľudí.

slovakia

left justify in out

„V budove bolo 766 osôb, evakuovaných bolo 404 ľudí. Na mieste bolo nasadených 13 kusov techniky a zasahovalo 35 hasičov. Požiar je už uhasený,“ uviedol operačný dôstojník Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru (KR HaZZ) v Košiciach.

Požiar bol nahlásený okolo 1.30 h. Vypukol na štvrtom poschodí – psychiatrickom oddelení nemocnice na Triede SNP. Zisťovateľ určil ako príčinu požiaru manipuláciu s otvoreným ohňom.

„V skorých ranných hodinách bolo OS ZZS SR požiadané o súčinnosť pri transporte pacientov z nemocnice UNLP v Košiciach z dôvodu požiaru,“ uvádza OS ZZS s tým, že na miesto vyslali tri ambulancie rýchlej zdravotnej pomoci a jednu ambulanciu rýchlej lekárskej pomoci, ktoré pacientov transportovali do iných nemocníc.

Ako spresnila hovorkyňa OS ZZS SR Petra Klimešová, siedmich pacientov nadýchaných splodinami horenia transportovali do nemocnice v Šaci.

Podľa hovorkyne nemocnice Moniky Kriškovej bol požiar uhasený v krátkom čase, problém spôsobovalo najmä zadymenie. Časť pacientov bola spolu so zdravotníkmi evakuovaná do iných priestorov v rámci UNLP.

„Momentálne sú na miestne záchranné zložky, krízový štáb UNLP Košice, polícia. Ubezpečujeme pacientov a ich blízkych a taktiež zamestnancov UNLP, že v súčasnosti je situácia pod kontrolu. Osoby ani majetok v tejto chvíli nie sú ohrozené. Nepríjemnosti v objekte monobloku, ktoré súvisia s následkami po požiari, aktuálne riešime,“ uviedla.

Situácia v Univerzitnej nemocnici Louisa Pasteura (UNLP) Košice je už pod kontrolou

Ministerstvo zdravotníctva potvrdzuje, že nedošlo k žiadnym zraneniam a evakuačné opatrenia boli preventívneho charakteru. Taktiež ďakuje za rýchle nasadenie a pomoc všetkým záchranným zložkám, zdravotníkom, hasičom, policajtom a najmä personálu nemocnice.

Ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková sa okamžite spojila s vedením nemocnice a informovala sa o situácii na oddeleniach, kde ležia pacienti ako aj o stave záchranných prác. Situácia je pod kontrolou. V prípade, že bude potrebná pomoc a priama účasť ministerky, je okamžite pripravená vycestovať do Košíc.

 

Polícia vyšetruje požiar ako všeobecné ohrozenie

Po uhasení požiaru a odvetraní priestorov polícia na mieste udalosti vykonala prvotné a neodkladné úkony, dôkladne zadokumentovala miesto udalosti aj za účasti expertov Kriminalistického a expertízneho ústavu PZ Košice.

Vo veci už koná vyšetrovateľ odboru kriminálnej polície Okresného riaditeľstva Policajného zboru v Košiciach, ktorý v tejto súvislosti začal trestné stíhanie pre trestný čin všeobecného ohrozenia. Dnes v ranných hodinách polícia zadržala osobu podozrivú z tohto skutku a momentálne sú s osobou vykonávané potrebné procesné úkony.

Bližšie okolnosti, presná príčina vzniku požiaru, rozsah zranení a výška materiálnej škody spôsobenej pri požiari, sú predmetom  vyšetrovania. Vzhľadom na počiatočné štádium vyšetrovania bližšie a podrobnejšie informácie nateraz nie je možné poskytnúť.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: RTVS / TASR, Tlačový odbor MZ SR, KR PZ KE, Foto: Korzár / Kristián Sabo
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies