V Katare údajne nie sú otroci ani nútené práce

NETKY.SK • 1 Október 2013, 15:27 • 2 min
V Katare údajne nie sú otroci ani nútené práce

LONDÝN - Britský premiér David Camerom radí organizátorom majstrovstiev sveta vo futbale v Katare v roku 2022, aby si vzali príklad z Britov a ich bezpečnostných štandardov pri výstavbe štadiónov. Nedávno sa dostali na svetlo správy, že robotníci v Katare zomierajú v dôsledku vysokých horúčav, a tým aj neznesiteľných podmienok na prácu. Prevažne by malo ísť o lacnú pracovnú silu z radov prisťahovalcov z Indie a Nepálu.

slovakia

left justify in out

"Keď sme my v Londýne stavali Olympijský park pre účely olympijských hier, nezaznamenali sme ani jeden smrteľný úraz a počet zranení sme zredukovali na minimum. Pokiaľ ide o bezpečnosť pri práci, dosiahli sme zrejme svetový rekord. Preto neskromne podotknem, že britské stavebníctvo môže slúžiť ako príklad celému svetu. Verím, že aj v Katare vezmú na zreteľ povinnosť trvať na prísnych bezpečnostných normách a my im v tom môžeme pomôcť,“ vyhlásil David Camerom pre BBC Radio 5.

V Katare malo pri výstavbe štadiónovo zahynúť už niekoľko desiatok robotníkov a podľa odhadov Medzinárodnej konfederácie odborových zväzov by počet mŕtvych do začiatku svetového šampionátu mohol narásť až na astronomických 4000 obetí. Šéf Katarského výboru pre ľudské práva síce poprel informácie denníka The Guardian, že Nepálčanov využívajú v Katare pri konštrukčných prácach ako otrokov, ale podmienky rozhodne majú veľmi tvrdé. "Nepodporujeme žiadne novodobé otroctvo ani nútené práce. Informácie The Guardian sa nezakladajú na pravde a tie o počte mŕtvych sú prehnané,“ vyhlásil Ali Al-Marri.

Podľa britského denníka pracuje v Katare v neľudských podmienkach až 370 000 Nepálčanov, čo je druhá najväčšia skupina prisťahovalcov po Indoch. Tieto údaje získali Briti na Nepálskom veľvyslanectve v katarskej metropole Dauhe. Nepálčania sú vraj vykorisťovaní a zaobchádza sa s nimi ako s novodobými otrokmi. Ali Ahmad Al-Khalifi, riaditeľ sekcie medzinárodných vzťahov na Katarskom ministerstve práce vyhlásil, že vzhľadom na informácie zverejnené v britských médiách zdvojnásobili počet pracovných inšpektorov. Tí by sa mali postarať o zmenu pracovných podmienok na katarských stavbách v zmysle dodržiavania ľudských práv a slobôd. Medzinárodná konfederácia odborových zväzov pošle už o niekoľko dní do Kataru svoju delegáciu, ktorá by mala dohliadať na zlepšenie pracovných podmienok najmä pre zahraničných robotníkov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies