V Kanade zabránili odchodu desiatich potenciálnych džihádistov

NETKY.SK • 20 Máj 2015, 10:27 • 2 min
V Kanade zabránili odchodu desiatich potenciálnych džihádistov

TORONTO - Kanadské úrady počas uplynulého víkendu zadržali desať mladých ľudí, ktorí sa chystali z letiska v Montréale odcestovať na Blízky východ, kde mali v úmysle pridať sa k jednotkám Islamského štátu (IS).

slovakia

left justify in out

Ako upozornili kanadské médiá, ide o najpočetnejšiu skupinu zadržaných od islamistických útokov, ku ktorým došlo vlani na jeseň v Québecu a Ottawe. O zadržaní mladých ľudí informovala v noci nadnes Kanadská kráľovská žandarméria (GRC).

Časť zadržaných je neplnoletá. Zatiaľ sa voči nim nezačalo žiadne konanie, prípad je v štádiu vyšetrovania. Úrady zadržaným zhabali pasy.

 

V rámci vyšetrovania polícia vypočula príbuzných a priateľov. Médiá informovali, že políciu kontaktoval jeden z rodičov zadržaných, čím zmaril ich plán odchodu na Blízky východ. Kanadský minister verejnej bezpečnosti Steven Blaney sa bezpečnostným zložkám poďakoval za ostražitosť pri ochrane občanov pred stále trvajúcou teroristickou hrozbou.

Kanada, podobne ako aj iné západné štáty, už niekoľko mesiacov čelí snahám zradikalizovanej mládeže odísť na Blízky východ a pridať sa tam k džihádistom. Kanadské médiá informovali, že obeťou bojov neďaleko kurdského mesta Kobané v Sýrii sa vlani v decembri stal bývalý študent Univerzity v Ottawe John Maguire.

 

Od začiatku tohto roku úrady zaregistrovali stúpajúci počet mladých ľudí, ktorým sa podarilo cez Turecko dostať do Sýrie. Niekoľkých z nich sa podarilo lokalizovať vďaka ich aktivitám na sociálnych sieťach.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies