V Izraeli, kde neuznávajú manželstvá homosexuálov, rozviedli prvý pár

NETKY.SK • 5 December 2012, 07:56 • 2 min
V Izraeli, kde neuznávajú manželstvá homosexuálov, rozviedli prvý pár

V Izraeli, kde neuznávajú manželstvá homosexuálov, rozviedli prvý pár - Zaujímavosti Izraelský súd prvýkrát rozviedol homosexuálny pár, čo experti označili za ironický míľnik, keďže v židovskej krajine nemôžu páry rovnakého pohlavia uzavrieť právoplatné

slovakia

left justify in out

imgIzraelský súd prvýkrát rozviedol homosexuálny pár, čo experti označili za ironický míľnik, keďže v židovskej krajine nemôžu páry rovnakého pohlavia uzavrieť právoplatné manželstvo, ktoré by zákon uznával. Informovala o tom v utorok agentúra Reuters.

Homosexuálne sobáše sa v Izraeli uzatvárajú, ale nemajú žiadnu zákonnú oporu.

Rodinný súd z telavivskej oblasti tento týždeň "rozhodol o ukončení manželstva" medzi bývalým izraelským poslancom Uzim Evenom (72) a jeho partnerom Amitom Kamom (53), s ktorým žil 23 rokov. Oznámila to v utorok ich advokátka Judith Meiselsová.

Právni experti považujú rozhodnutie súdu za precedens pre práva homosexuálov v krajine, kde panujú konzervatívne rodinné tradície a cirkevné súdy dohliadajú na uzatváranie manželstiev aj ich rozvody či pohreby.

Hoci izraelské ministerstvo vnútra môže ešte stále rozhodnutie vetovať, muselo by zrejme ísť na súd, ak by to chcelo urobiť, povedala advokátka.

V roku 2006 rozhodnutie súdu prinútilo rovnaké ministerstvo na čele s ultraortodoxným členom vlády uznať manželstvá ľudí rovnakého pohlavia uzavreté v cudzine a nariadilo vláde zapísať pár gejov, ktorý sa zosobášil v Kanade, ako manželov.

"Je iróniou, že hoci je toto začiatok občianskej revolúcie, je založený na rozvode a nie na sobáši,"citovala agentúra Reuters čerstvo rozvedeného Kamu, ktorý vyučuje komunikáciu na vysokej škole.

Dvaja občania Izraela sa zosobášili v Toronte v roku 2004, krátko po tom, ako Kanada zlegalizovala manželstvá ľudí rovnakého pohlavia. Podľa Kamu sa rozišli vlani. Trvalo však mesiace, kým sa im podarilo rozviesť, pretože nespĺňali podmienky pobytu v Kanade na to, aby sa rozviedli tam. A v Izraeli ich rabínske súdy odmietali rozviesť, povedal.

Tým, že sa im podarilo získať rozhodnutie občianskeho súdu, Kama a Even možno vytvorili precedens aj pre heterosexuálne izraelské páry, pretože rozvody doteraz vykonávali výlučne rabínske súdy.
Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies