V Iraku zabili muezína, bomby poškodili dve sunnitské mešity aj obytné domy

NETKY.SK • 4 Január 2016, 12:17 • 2 min
V Iraku zabili muezína, bomby poškodili dve sunnitské mešity aj obytné domy

BAGDAD - Najmenej dve sunnitské moslimské mešity v irackom meste Hilla, približne 100 kilometrov južne od metropoly Bagdad, v noci nadnes čiastočne poškodili výbuchy dvoch bômb.

slovakia

left justify in out

Poškodené boli aj okolité domy, ale nikto neutrpel zranenia. Informovali o tom svetové tlačové agentúry s odvolaním sa na policajné zdroje a očitých svedkov. Útoky na sunnitské mešity v Hille v provincii Bábil potvrdilo iracké ministerstvo vnútra, ale podrobnosti neposkytlo. Varovalo však obyvateľov, aby sa nedali vtiahnuť do konfliktu medzi náboženskými odnožami islamu - sunnitmi a šiitmi.


V meste Iskandaríja v provincii Bábil, približne 40 kilometrov južne od Bagdadu, sa v noci nadnes stal ďalší zločin: neznámi strelci zabili muezína mešity, ktorý vyzýva veriacich na modlitbu.
Irak už roky čelí krviprelievaniu, najmä medzi sunnitskou menšinou a šiitskou väčšinou, ktoré ešte podnietila Američanmi vedená invázia do krajiny v roku 2003. K najnovším násilnostiam sa nikto neprihlásil.


V Iraku však vyvolala ostré nesúhlasné reakcie politických a náboženských lídrov sobotňajšia poprava významného opozičného šiitského duchovného Nimra an-Nimra v Saudskej Arábii, sunnitskej monarchii. Popravu odsúdil aj iracký premiér Hajdar Abádí a uviedol, že "odstraňovanie opozičných osobností prinesie iba ďalšiu skazu vládam i ľuďom".

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies