V Indii sa našli artefakty, ktoré menia naše poznanie. Kedy ľudia naozaj začali migrovať z Afriky?

NETKY.SK • 1 Február 2018, 10:01 • 2 min
V Indii sa našli artefakty, ktoré menia naše poznanie. Kedy ľudia naozaj začali migrovať z Afriky?

NAÍ DILLÍ - Nález pravekých kamenných nástrojov v Indii naznačuje, že naši ľudskí predkovia migrovali z Afriky oveľa skôr, ako sa doteraz predpokladalo. Informuje o tom agentúra DPA s odvolaním sa na vedeckú štúdiu zverejnenú vo štvrtok v časopise Nature.

slovakia

left justify in out

Štúdia je založená na 7200 kamenných artefaktoch zozbieraných z archeologického náleziska v Attirampakkame v juhoindickom štáte Tamilnádu. Nájdené nástroje vyrobili niekedy pred 172.000-385.000 rokmi, tvrdia indickí a francúzski výskumníci. Nálezy by mohli podľa nich viesť k opätovnému posúdeniu migrácie ľudí z Afriky.

 

Najskoršie dôkazy o moderných ľuďoch naznačujú, že Homo sapiens sa objavil v Afrike pred najmenej 300.000 rokmi. Neskôr zástupcovia tohto druhu opustili kontinent, aby kolonizovali svet, ale vedci sa sporia o tom, kedy a ako. Taktiež nie je jasné, či sa rozptýlili naraz alebo to skúšali viackrát. Mnohí vedci sa nazdávajú, že to skúšali viackrát a iba niekoľko pokusov opustiť Afriku bolo úspešných.

 

Nedávny nález fosílie sánky v Izraeli svedčí o tom, že ľudia opustili Afriku už pred 180.000 rokmi. Avšak nálezy v Indii naznačujú, že k migrácii mohlo dôjsť dokonca ešte predtým.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies