Profesionáli a študenti si môžu vyskúšať kybernetickú hru CyberGame

NETKY.SK • 1 Marec 2022, 21:25 • 2 min
Profesionáli a študenti si môžu vyskúšať kybernetickú hru CyberGame

BRATISLAVA – Európe i Slovensku chýbajú odborníci v kybernetickej bezpečnosti. Profesionáli či študenti sa môžu zdokonaľovať v tejto oblasti aj vďaka účasti v kyberbezpečnostnej hre CyberGame, ktorá sa rozbieha v utorok.

slovakia

left justify in out

Odborným garantom súťaže je Národné centrum kybernetickej bezpečnosti SK-CERT. „V kybernetickej bezpečnosti sa spájajú technológie, legislatíva aj sociálne vedy. Dynamika sektoru je taká obrovská, že riešenie nám prinesie iba intenzívna spolupráca rôznych sektorov,“ poznamenal riaditeľ SK-CERT Rastislav Janota. Podľa neho potrebujú Slovensko i Európa pracovať na zvýšení povedomia, doplniť vzdelávanie a zároveň postaviť do prvej línie skúsených odborníkov.

 

 

Príspevkom odbornej komunity k vzdelávaniu aj budovaniu povedomia je kyberbezpečnostná hra CyberGame určená pre študentov, talentovaných hráčov, programátorov aj profesionálov rôznej úrovne. Začína sa v utorok 1. marca, bude trvať desať týždňov a obsahuje úlohy rôznej náročnosti. Je určená pre individuálnych hráčov a v prípade firiem a inštitúcií môže slúžiť ako tréningová platforma. Súťaž je rozdelená do štyroch tematických vetiev, každá obsahuje viacero scenárov a účastníkom postačí vlastný počítač a voľne dostupné analytické nástroje. Hlavnou výhrou v súťaži je cesta do malvérového laboratória Eset v Montreale.

 

Európe chýba asi 168 000 profesionálov kybernetickej bezpečnosti, Slovensku zhruba 10 000. Dopyt sa zvýšil za posledné dva roky na celom svete. Prispievajú k tomu práca a vzdelávanie na diaľku, nástup cloudových a virtuálnych technológií aj agresívny nárast kybernetickej kriminality. Slovenskej ekonomike aj správe štátu chýbajú audítori i manažéri kybernetickej bezpečnosti, zamestnávatelia zase hľadajú vývojárov, developerov, architektov aj analytikov. V spoločnosti chýbajú súdni znalci a kriminalistickí špecialisti v tejto oblasti, projektoví manažéri a na všetkých úrovniach vzdelávania aj učitelia a lektori. Pre odborníkov z kybernetickej bezpečnosti sa zároveň vytvárajú stále nové oblasti uplatnenia v zdravotníctve, vzdelávaní, školstve, priemysle aj on-line službách. Platí to pre všetky oblasti, akými sú dáta, siete, koncové zariadenia, aplikácie aj cloudové úložiská.

 

Možno vás zaujme: Experti varujú pred falošnými zbierkami na pomoc Ukrajine



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Johny domansky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies