V Indii dali dnes slovo ženám: Poslankyňa parlamentu prišla na harleyke

NETKY.SK • 8 Marec 2016, 15:33 • 2 min
V Indii dali dnes slovo ženám: Poslankyňa parlamentu prišla na harleyke

PEKING/NAÍ DILLÍ - Poslankyňa indického parlamentu Randžít Randžánová sa dnes pred budovu dolnej komory v Naí Dillí dopravila na svojej motorke Harley-Davidson oranžovej farby, aby tak upozornila na dnešný Medzinárodný deň žien a potom v pléne predniesla svoj príspevok na túto tému.

slovakia

left justify in out

Randžánová je členkou frakcie v rámci Indického národného kongresu a je veľkou bojovníčkou za práva žien v Indii.

 

 

Indický premiér Naréndra Módí dnes v parlamente vyzval, aby z rečníckej tribúny parlamentu hovorili len ženy. Občas však nastalo ticho, pretože nie všetky zo 62 poslankýň v 543-člennom parlamente boli pripravené predniesť krátky príhovor.

 

Väčšina poslankýň hovorila o problémoch, aké zažívajú ženy v indickej spoločnosti, ale aj o prístupe žien do hinduistických svätýň i o lepšom vzdelávaní dievčat. Žiadali tiež vrátiť sa k prerokovaniu návrhu zákona o povinnom 33-percentnom zastúpení žien v parlamente. Teraz sú v ňom ženy v 12-percentnej menšine.

 

 

Medzinárodný deň žien v Číne zvyčajne pripadne na výročné zasadnutie jednokomorového čínskeho parlamentu. Čínske štátne médiá si tento deň rady pripomínajú tým, že zverejňujú fotografie a rozhovory s novinárkami, ktoré robia spravodajstvo zo zjazdu, pričom ospevujú ich krásu. Komunistický denník Žen-min ž'-pao v dnešnom úvodníku vyzdvihol rolu žien v rodine, ako aj ich príspevok k pokroku v celej spoločnosti. Ako poznamenala agentúra AP, v úvodníku nebola zmienka o vedúcej úlohe žien.

 

AP pripomenula, že vlani, krátko pred MDŽ, dala čínska vláda zatknúť päť žien, ktoré chceli rozdávať letáky odsudzujúce sexuálne obťažovanie. Z väzby boli prepustené po 37 dňoch, ale stále zostávajú podozrivé zo spáchania trestného činu.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies