V Grécku sa začal týždeň štrajkov

NETKY.SK • 18 Október 2011, 01:51 • 2 min
V Grécku sa začal týždeň štrajkov

V Grécku sa začal týždeň štrajkov

slovakia

left justify in out

img

Na protest proti úspornému kurzu vlády začali dnes grécki odborári ďalšie rozsiahle štrajky, ktoré sa majú v najbližších dňoch ešte rozšíriť. V úvode týždňa, označovaného za rozhodujúci pre Grécko i celú eurozónu, pokračovali v krajine aj iné protesty, ako napríklad okupačné akcie na ministerstvách.
Štrajk zastavil prevádzku trajektov z aténskeho prístavu Pireus, odborový zväz námornej dopravy tiež avizoval problémy s lodnou prepravou medzi Gréckom a Talianskom. Uprostred týždňa by mohlo dôjsť opätovne ku kolapsu leteckej dopravy.
V Aténach štrajkovali už 16. deň po sebe pracovníci odvozu odpadu. V uliciach hlavného mesta ležali tony odpadkov, aj keď vláda poverila ich odprataním súkromnú firmu, ktorej vozidlo dnes na predmestí napadli desiatky útočníkov. Starosta Jorgos Kaminis navrhol, aby odvoz odpadu prevzala armáda.
Do štrajku vstúpili aj niektorí lekári, pracovníci daňových a colných úradov, zatiaľ čo ministerstvá financií a práce obsadili protestujúci štátni zamestnanci. V utorok plánujú na 24 hodín štrajkovať novinári.
Situácia sa má vyostriť v ďalších dňoch. Dve najväčšie odborové organizácie štátneho a súkromného sektora vyhlásili na stredu a štvrtok 48-hodinový generálny štrajk, ktorý môže ochromiť život v krajine. 
Poskytované nebudú mnohé služby - bez pracovníkov zostanú dokonca i pekárne. Do štrajku sa zapoja vodiči autobusov a metra, ako aj taxikári. Letoví dispečeri oznámia v utorok, či bude grécky vzdušný priestor uzavretý oba dni, alebo len na niekoľko hodín.
Generálny štrajk zvolali na dni, keď bude parlament prerokovávať zákon o nových úsporných opatreniach. Hlasovanie je naplánované na štvrtok. Zákon navrhuje ďalšie zvyšovanie daní, zníženie platov štátnych zamestnancov a dôchodkov, prepúšťanie a ďalšie nepopulárne zmeny v súlade s požiadavkami poskytnutia medzinárodnej pomoci.
Vládnuci socialisti majú v parlamente tesnú väčšinu štyroch kresiel, v radoch ich poslancov však rástol odpor k obmedzovaniu práv zamestnancov. Premiér Jorgos Papandreu dnes vyhlásil, že je odhodlaný najnovšie reformy presadiť.

Zdroj: TASR/DPA, AP



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies