V Gdansku odhalili sochu Jána Pavla II. s Ronaldom Reaganom

NETKY.SK • 15 Júl 2012, 19:54 • 2 min
V Gdansku odhalili sochu Jána Pavla II. s Ronaldom Reaganom

V Gdansku odhalili sochu Jána Pavla II. s Ronaldom Reaganom - Zaujímavosti V severopoľskom Gdansku odhalili v sobotu novú sochu, zobrazujúcu bývalého pápeža Jána Pavla II.

slovakia

left justify in out

img

V severopoľskom Gdansku odhalili v sobotu novú sochu, zobrazujúcu bývalého pápeža Jána Pavla II. a amerického exprezidenta Ronalda Reagana. Obaja muži sa tešia medzi Poliakmi veľkej úcte okrem iného ako osobnosti, ktoré dopomohli k pádu komunistického režimu v Poľsku a celej východnej a strednej Európe. Bronzová plastika zachytáva Jána Pavla II. a Reagana v mierne nadživotnej veľkosti, ako kráčajú v spoločnom rozhovore. Bola vytvorená na základe fotografie, ktorú urobil fotoreportér agentúry AP počas pápežovej návštevy USA v roku 1987. Na odhalení sochy v prímorskom parku v Gdansku sa zúčastnilo asi 120 bývalých aktivistov protikomunistického odborového hnutia Solidarita. Gdansk je rodiskom niekdajšieho vodcu Solidarity a neskoršieho poľského prezidenta Lecha Walesu. Na sochu sa zložili početní bývalí väznení disidenti a členovia Solidarity. Zhruba 200.000 zlotých (47.500 eur) potrebných na vytvorenie diela zhromaždili asi za štyri roky. Mnohí z darcov si mohli dovoliť len veľmi nízke príspevky, keďže žijú len z malých dôchodkov, uviedla agentúra AP.

Zdroj:TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies