V galantskom renesančnom kaštieli prebehla minulý týždeň vernisáž Kameň papier nožnice. Výstavu umeleckých diel od učiteľov a bývalých žiakov ZUŠ v Galante si budú môcť pozrieť návštevníci do 31. augu

NETKY.SK • 26 Jún 2023, 16:00 • 2 min
V galantskom renesančnom kaštieli prebehla minulý týždeň vernisáž Kameň papier nožnice. Výstavu umeleckých diel od učiteľov a bývalých žiakov ZUŠ v Galante si budú môcť pozrieť návštevníci do 31. augu

GALANTA - Vo štvrtok (15. 6.) prebehla v galantskom renesančnom kaštieli vernisáž výstavy umeleckých diel s názvom Kameň papier nožnice. Otvorila výstavu, na ktorej si budú môcť návštevníci pozrieť vystavené umelecké diela od učiteľov Základnej umeleckej školy (ZUŠ) v Galante a tiež aj jej niektorých úspešných absolventov.

slovakia

left justify in out

Pracovníci Základnej umeleckej školy v Galante i milovníci umenia sa minulý týždeň vo štvrtok zišli v galantskom renesančnom kaštieli na vernisáži výstavy umeleckých diel, ktorých výstava nesie nový názov Kameň papier nožnice.

 

Vernisáž odštartoval klavírny koncert manželov Ternóczkých, ktorí zahrali aj známe Slovenské tance od českého hudobného skladateľa Antonína Dvořáka. Po nich už uviedli vernisáž svojimi prejavmi kurátorka výstavy PhDr. Iveta Lenickásúčasná riaditeľka ZUŠ Galanta Zuzana Danišková, ktoré vyzdvihli význam umenia v súčasnom svete a zaspomínali si uplynulé roky fungovania ZUŠ v Galante.

 

img

úvodný koncert manželov Ternóczkých

 

Výstava umeleckých diel oslavuje tento rok jubilejné 20. výročie, a pri tejto príležitosti nesie nový názov Kameň papier nožnice. Jej jedinečnosť spočíva v rôznorodosti techník, ktorými boli vytvorené umelecké diela, ktoré sú na nej odprezentované. Návštevníci si budú môcť pozrieť diela vyhotovené technikami kresba, perokresba, práca s drevom, scénografia, sochárstvo, atď. Nápad zmeny názvu prišiel od súčasnej riaditeľky umeleckej školy v Galante Zuzany Daniškovej. ,,Kameň papier nožnice vznikol ako paralela k detskej hre. Je to prepojenie na našu prácu s deťmi,“ povedala riaditeľka Zuzana Danišková.

 

Na vernisáži nechýbali ani bývalé riaditeľky Helena Gasper Ludíková, ktorá bola riaditeľkou 10 rokov a Akad. maliarka Blanka Kästová – Burgerová, ktorá bola riaditeľkou 20 rokov. Čestnými hosťami boli aj zakladateľka výtvarneho odboru v Galante Eva Králiková a učiteľka Eva Jurásová, ktorá na ZUŠ učila dlhých 40 rokov. Návštevníci môžu na výstave vidieť aj ich jednotlivé diela.

 

Pozvanie na vernisáž prijal aj ďalší bývalý učiteľ ZUŠ, známy akademický maliar a grafik Viliam Pirchala, ktorý na výstave tiež prezentuje svoje práce. Návštevníkov zaujala aj socha Norberta Kelecsényiho, ktorý sa venuje predovšetkým figurálnej sochárskej tvorbe. Ďalšou z dominánt výstavy bola sklolaminátová socha dievčaťa od sochára Ladislava Saba.

 

img

sochár Norbert Kelecsényi a riaditeľka ZUŠ v Galante Zuzana Danišková

 

Ďalšie fotografie z výstavy si môžete pozrieť v galérii a ak sa vám výstava zapáčila, môžete si ju pozrieť do 31. augustarenesančnom kaštieli v Galante. Vstupné je 4 €, pričom deti do 6 rokov, dôchodcovia, ZŤP a obyvatelia Galanty majú polovičnú zľavu.

 

img

návštevníci vernisáže, ktorí stoja pred dielom Špiritistická seansa od autorky Miliny Zimkovej




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies