V Francúzsku majú obec s kontroverzným názvom: Smrť Židom!

NETKY.SK • 14 August 2014, 07:10 • 2 min
V Francúzsku majú obec s kontroverzným názvom: Smrť Židom!

PARÍŽ - Židovská organizácia Centrum Simona Wiesenthala oslovila francúzskeho ministra vnútra Bernarda Cazeneuva s požiadavkou, aby nechal premenovať osadu ležiacu približne sto kilometrov juhovýchodne od Paríža, ktorej názov je možné preložiť ako "Smrť Židov", ale aj ako "Smrť Židom".

slovakia

left justify in out

Televízny kanál France 24 informoval o liste riaditeľa pre medzinárodné vzťahy Shimona Samuelsa, ktorého "šokovalo" zistenie, že vo Francúzsku sa oficiálne nachádza takéto miesto. Za "krajne šokujúce" považuje aj to, že táto skutočnosť "zostávala bez povšimnutia v priebehu 70 rokov", odkedy sa Francúzsko zbavilo nacizmu.

 

Zástupkyňa starostu obce Courtemaux, ku ktorej malá osada patrí, označila v citovanom vyjadrení požiadavku na premenovanie za "smiešnu", keďže názov bol podľa nej známy už v stredoveku alebo dokonca ešte dávnejšie.

 

Rozhodnutie obecnej rady v prospech zmeny je podľa nej nepravdepodobné. France 24 v súvislosti s osadou La Mort aux Juifs upozorňuje na prípad z roku 1992, keď za premenovanie bezúspešne lobovala iná organizácia bojujúca proti rasizmu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies