Olafa Scholza zvolili za nemeckého kancelára

NETKY.SK • 8 December 2021, 11:23 • 2 min
Olafa Scholza zvolili za nemeckého kancelára

BERLÍN - Na mieste pre hostí v Spolkovom sneme sedela i končiaca konzervatívna kancelárka Angela Merkelová, ktorá po tom, čo ju predsedníčka dolnej komory parlamentu Bärbel Basová privítala, zožala od zákonodarcov takisto dlhý potlesk.

slovakia

left justify in out

Poslanci Spolkového snemu (Bundestagu) v stredu zvolili Olafa Scholza zo Sociálnodemokratickej strany Nemecka (SPD) za nového nemeckého kancelára. Z celkových 707 odovzdaných hlasov získal 395. Informoval o tom na svojej webstránke denník Süddeutsche Zeitung.

 

img

 

Na zvolenie potreboval získať v 736-člennom Bundestagu najmenej 369 hlasov. Proti hlasovalo 303 poslancov, 6 sa zdržalo a 3 hlasy boli neplatné. Poslanci Scholzovi k zvoleniu zagratulovali dlhým potleskom.

 

Prečítajte si tiež: V Nemecku vznikla nová vláda. Na jej čele bude stáť Olaf Scholz

 

Prezident Frank-Walter Steinmeier mu odovzdal bezprostredne po zvolení na zámku Bellevue menovací dekrét. Scholz následne zloží v Spolkovom sneme slávnostnú prísahu. Po tom, čo prezident vymenuje ministrov nového kabinetu, sa po približne 10 týždňoch od septembrových parlamentných volieb skončí proces vzniku vlády. Prvé zasadnutie novej vlády sa uskutoční v stredu o 18:00. 

 

img

 

Scholz sa stal 4. kancelárom z radov sociálnych demokratov po Willym Brandtovi, Helmutovi Schmidtovi a Gerhardovi Schröderovi. Scholz, ktorý pôsobil dosiaľ ako vicekancelár a minister financií, bude stáť na čele vlády zloženej z SPD, Zelených a Slobodnej demokratickej strany (FDP).

 

Možno vás zaujme: Fínska premiérka čelí kritike. Novinári ju prichytili na párty

 

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies