Podľa WHO a CDC predstavujú osýpky bezprostrednú hrozbu

NETKY.SK • 24 November 2022, 11:30 • 2 min
Podľa WHO a CDC predstavujú osýpky bezprostrednú hrozbu

NEW YORK - Osýpky predstavujú pre pokles v objeme očkovania a oslabenia dohľadu nad týmto ochorením bezprostrednú hrozbu pre ľudstvo. Uviedli to v stredu Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) a americké Centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC). TASR správu prevzala z agentúry Reuters.

slovakia

left justify in out

Vírus osýpok je jedným z najviac nákazlivých vírusov prenosných na človeka, no očkovaním sa dá jeho šíreniu takmer úplne zabrániť, píše Reuters. Na to je však potrebné zaočkovať 95 percent populácie. V roku 2021 pre prekážky spôsobené pandémiou koronavírusu nedostalo vakcínu proti osýpkam takmer 40 miliónov detí, uviedli WHO a CDC v spoločnej správe. Počty prípadov osýpok sa v porovnaní s predchádzajúcimi rokmi výrazne nezvýšili. Podľa Patricka O'Connora, ktorý sa v rámci WHO venuje osýpkam, je teraz správny čas na podniknutie krokov proti šíreniu ochorenia. "Sme na križovatke," povedal v utorok O'Connor. "Bude to veľmi náročných 12-24 mesiacov, počas ktorých sa budeme usilovať upokojiť situáciu," dodal pre Reuters. WHO zaznamenala od roku 2022 nárast rozsiahlych znepokojivých ohnísk nákazy. Znepokojujúca je najmä situácia v subsaharskej Afrike. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Interny redaktor

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona