Múzeum v Rimavskej Sobote vystavuje laténsku keramiku objavenú na pohrebisku v Drni

NETKY.SK • 12 Február 2023, 13:30 • 2 min
Múzeum v Rimavskej Sobote  vystavuje laténsku keramiku objavenú na pohrebisku v Drni

Rimavská Sobota - Gemersko-malohontské múzeum (GMM) v Rimavskej Sobote vystavuje v rámci prezentačnej aktivity predmet mesiaca laténsku keramiku z 3. až 2. storočia pred Kristom objavenú na žiarovom pohrebisku v obci Drňa.

slovakia

left justify in out

TASR o tom informoval archeológ múzea Alexander Botoš. "Pohrebisko v Drni sa zaraďuje medzi najvýznamnejšie keltské pohrebiská v Karpatskej kotline, na ktorom boli žiarovým spôsobom pochovaní aj vrcholní predstavitelia keltskej spoločnosti. Ďalšie významné osídlenie v dobe laténskej je známe z obce Včelince, kde boli okrem iného objavené zvyšky keltskej hrnčiarskej pece s keramickými nálezmi," priblížil Botoš. Znalosť produkcie keramických nádob bola podľa archeológa GMM v Karpatskej kotline známa od mladšej doby kamennej, keď boli keramické nádoby tvarované voľne v rukách. K zmene technológie produkcie keramiky došlo až v dobe laténskej, teda mladšej dobe železnej. "Na území historickej župy Gemer-Malohont sa v období 3. až 2. storočia pred Kristom prvýkrát objavuje keramika zhotovovaná na nožnom hrnčiarskom kruhu," dodal Botoš. Laténsku keramiku objavenú v Drni múzeum vystavuje v rámci stálej vlastivednej expozície múzea. Verejnosť ju môže obdivovať do konca februára. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Peter Vince
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies