V Európskej komisii rokujú o schválení nižších odvodov za zamestnancov pre našich potravinárov

NETKY.SK • 4 August 2023, 11:27 • 2 min
V Európskej komisii rokujú o schválení nižších odvodov za zamestnancov pre našich potravinárov

Bratislava-Po schválení novely zákona by zamestnávatelia pol roka platili nižšie odvody

slovakia

left justify in out

Ekonomická kríza a s ňou spojená inflácia sa hlboko dotýkajú snáď každého obyvateľa Slovenska. V obchodoch a za služby platíme vyššie ceny tovaru. Azda najviac to vnímame pri nakupovaní v potravinách i pri nákupe zeleniny a ovocia. Tí, ktorí si dopestujú vo svojich záhradách sami, čo potrebujú, majú o to nižšie výdavky. I keď sa mnohí naučili piecť chlieb a využívať populárne kváskovanie, predsa len nie každý vie a má čas piecť si čerstvý chlieb každý deň. Návštevám obchodov sa teda nevyhneme. Na druhej strane tak podporíme našu ťažko skúšanú ekonomiku. Práve zamestnávatelia v potravinárskom sektore a živočíšnej výrobe by mali čoskoro získať štátnu pomoc.

 

Zamestnávatelia v potravinárstve a v živočíšnej výrobe by mali podľa novely zákona o sociálnom poistení, účinnej od 1. augusta, za svojich zamestnancov pol roka platiť nižšie odvody. Prvýkrát by za nich nemali platiť poistné za august 2023 a naposledy za január 2024. Problematika však podlieha schvaľovaciemu procesu Európskej komisie (EK). O podmienkach poskytnutia štátnej pomoci Sociálna poisťovňa (SP) v spolupráci s Protimonopolným úradom (PMÚ) SR a Ministerstvom práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR v týchto dňoch komunikuje s EK. V piatok4. augusta 2023 o tom informoval hovorca SP Martin Kontúr. 

Z novely zákona o sociálnom poistení vyplýva, že môže ísť o štátnu pomoc, ktorá by mohla byť riešená v zmysle Dočasného krízového a prechodného rámca pre opatrenia štátnej pomoci na podporu hospodárstva. Podozrenie, že v prípade legislatívnej úpravy môže ísť o štátnu pomoc, bolo obsiahnuté v stanovisku MPSVR a aj v zásadných pripomienkach PMÚ SR, ktorý odporúčal legislatívnu novinku preveriť s EK. SP po schválení novely v spolupráci s MPSVR SR a PMÚ začala komunikovať aj s EK.

"V prípade, ak by sme tak neurobili a dodatočne by sa preukázalo, že Sociálna poisťovňa poskytuje nedovolenú štátnu pomoc, potravinárske subjekty by museli pomoc vrátiť, a to aj s úrokmi a penále," uviedol generálny riaditeľ SP Michal Ilko. SP ako poskytovateľ pomoci má podľa EK pripraviť návrh schémy štátnej pomoci, ktorá určí podrobné pravidlá jej uplatňovania v praxi. SP návrh pripravuje, následne ho doručí PMÚ a ten EK. Až po schválení EK a uverejnením v Obchodnom vestníku bude môcť nové pravidlá premietnuť do svojich metodických postupov, úprav informačných systémov a samotnej rozhodovacej činnosti.

 

Od rozhodnutia EK závisí postup, akým bude SP povinná legislatívnu úpravu implementovať a aké podmienky bude potrebné zo strany potravinárov splniť. "V súčasnosti nie je potrebné zo strany potravinárov kontaktovať Sociálnu poisťovňu. Informácie o ďalšom postupe zverejní v priebehu augusta. Proces odvodovej úľavy bude možné zahájiť až po odsúhlasení schémy EK a jej zverejnení v Obchodnom vestníku," informoval Kontúr.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Zlatica Gregorová
TASR
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies