V záhrade Domu Albrechtovcov v Bratislave zaznie komorná hudba

NETKY.SK • 10 Júl 2023, 16:30 • 2 min
V záhrade Domu Albrechtovcov v Bratislave zaznie komorná hudba

BRATISLAVA - Komornú hudbu si počas leta môžu vypočuť návštevníci open-air koncertov Hortus Artis 2023 v Záhrade Domu Albrechtovcov v Bratislave.

slovakia

left justify in out

Séria nedeľných podvečerov potrvá do 10. septembra. Ako uvádzajú organizátori, cyklus, ktorý "pripomína a rozvíja tradíciu pestovania hudby v podmanivom prostredí historickej časti hlavného mesta", nadväzuje na tri ročníky festivalu (2019 - 2022) a zostáva verný idei predstavovať komornú hudbu s vysokými umeleckými ašpiráciami.

 

V programoch odznie vyše 50 skladieb a účinkuje v nich vyše 30 interpretov. "Historická" časť koncertov prináša vokálnu komornú hudbu baroka (Caccini, Castaldi, Ferrari, Landi), diela pre gitaru a ďalšie nástroje bratislavského rodáka Johanna Nepomuka Hummela. 

"Ďalšia časť programov uvádza virtuóznu komornú sláčikovú hudbu 19. a 20. storočia v tradičných formách (duá, triá, kvartetá, sextetá) a kombinované obsadenia s dychovými nástrojmi (flautové kvarteto, kvinteto, saxofónové kvintetá)," približujú organizátori festivalu s tým, že posledná skupina koncertov predstaví osobité nástrojové zoskupenia známych i menej známych autorov. V programe figurujú domáci autori (Ladislav Burlas, Lucia Chuťková, Vladislav Šarišský, J. N. Hummel) i skladatelia, ktorí spoluvytvárali podoby slovenskej profesionálnej hudobnej kultúry (Hans Koessler, Béla Bartók). Kompozície v najbližšom koncerte (16. 7.) spája neo-klasicizmus.

 

"V podaní Daniela Rumlera, Martina Rumana, Matúša Veľasa, Jozefa Eliáša a Jána Prievozníka zaznie Trio A D dur pre husle, violu a kontrabas Johanna Matthiasa Spergera, Kvinteto in G op. 39 pre hoboj, klarinet, husle, violu a kontrabas Sergeja Prokofieva a majstrovské Tri madrigaly pre husle a violu, ktoré v období po vojne skomponoval Bohuslav Martinů pre svojich priateľov Lillian a Josepha Fuchsovcov," dodáva Igor Valentovič, predseda občianskeho združenia Albrecht forum. Koncerty sa konajú v záhrade Domu Albrechtovcov, vždy v nedeľu o 18.00 h v júli a auguste. V septembrovom termíne sa budú začínať o 17.00 h. V prípade nepriaznivého počasia sa uskutočnia v kapacitne limitovaných priestoroch obnovovaného Domu Albrechtovcov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
TASR / Marek Nemček Foto: Hortus Artis Bratislava / Facebook
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies