V dunajskostredskom okrese úradoval podpaľač, zaznamenali päť požiarov slamy a stohov slamy

NETKY.SK • 7 September 2013, 07:22 • 2 min
V dunajskostredskom okrese úradoval podpaľač, zaznamenali päť požiarov slamy a stohov slamy

DUNAJSKÁ STREDA - V priebehu štvrtka (5.9.) zaznamenali v okrese Dunajská Streda päť požiarov slamy a stohov slamy, pri ktorých zasahovali príslušníci Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) z hasičských staníc v Dunajskej Strede a Veľkom Mederi.

slovakia

left justify in out

Na zásahovú činnosť nasadili 17 kusov hasičskej techniky a 39 príslušníkov. Na likvidácii požiarov sa podieľali aj príslušníci dobrovoľných hasičských zborov (DHZ) z viacerých obcí. Celkovú škodu predbežne vyčíslili na 105.200 eur, pričom hasiči uchránili majetok za 105.200 eur, TASR informoval zastupujúci hovorca Krajského riaditeľstva HaZZ v Trnave Tomáš Bílik. V súvislosti s požiarmi polícia zadržala podozrivú osobu. "Príčina vzniku požiarov je v štádiu vyšetrovania," konštatoval.

V areáli poľnohospodárskeho družstva v Trstenej na Ostrove išlo o požiar v pokročilom štádiu stohu slamy, kde hasenie bolo neúčinné. Príslušníci HaZZ evakuovali poľnohospodársku techniku. Vznikla škoda za 1000 eur, uchránili sa hodnoty za 3000 eur.

K ďalšej udalosti došlo vo večerných hodinách v Gabčíkove - Čierny Les, smerom na obec Pataš."Išlo o požiar lisovanej slamy. Likvidácia požiaru bola taktiež neúčinná," konštatoval Bílik s tým, že hasiči sa sústredili na zamedzenie šíreniu požiaru, keďže v tesnej blízkosti požiaroviska sa nachádza kukuričné pole a stromoradie (vetrolam). Požiarom boli tiež ohrozené hospodárske budovy a obytné domy, ktoré sa nachádzajú asi 200 metrov od požiaru stohu. Na miesto sa dostavil zisťovateľ príčin vzniku požiaru. Škodu vyčíslili na 7500 eur, uchránené hodnoty na 2000 eur.

Slama horela aj v Medveďove. "Išlo o rozsiahly požiar dvoch stohov slamy, vzdialených od seba približne 50 metrov. V blízkosti sa nachádza pole s kukuricou a stromoradie," priblížil hovorca. Na zdolanie požiaru privolali jednotku DHZ Čiližská Radvaň, ktorá po lokalizácii požiaru zabezpečovala monitorovanie a sledovanie dohárania na požiarovisku. Stohy slamy oborali pomocou traktorov, čím sa zamedzilo šíreniu požiaru do okolia. Škody dosiahli 30.000 eur.

Hasiči zasahovali do dnešného rána aj vo Veľkom Mederi, v osade Nový Dvor. Zasahujúcim hasičským jednotkám sa podarilo uhasiť jeden zo stohov slamy, hasenie druhého stohu bolo už neúčinné. Škodu vyčísli na 66.000 eur, uchránené hodnoty vo výške 100.000 eur. 

Aj v obci Padáň horela lisovaná slama. "Veliteľ zásahu vyžiadal pracovný stroj, ktorý mal vykonať rozobratie stohu. Požiar sa však rýchlo šíril a hasenie bolo neúčinné. Miesto požiaru odovzdali príslušníkom DHZ Dolný Štál a DHZ Padáň, ktorí vykonávali dohášanie a následné sledovanie požiaroviska."



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies