VIDEO V dovolenkovom stredisku pri Manile sa strieľalo! K útokom sa prihlásil Islamský štát, no podľa polície o terorizmus nešlo

NETKY.SK • 2 Jún 2017, 06:30 • 2 min
VIDEO V dovolenkovom stredisku pri Manile sa strieľalo! K útokom sa prihlásil Islamský štát, no podľa polície o terorizmus nešlo

MANILA - Na hotelový komplex v Passay zaútočil muž, ktorý pravdepodobne prehral veľký obnos peňazí v miestnom kasíne. Z miesta boli hlásené výbuchy a streľba. V komplexe následne vypukol požiar. Podľa polície nejde o teroristický útok, aj napriek tomu, že veľa vecí tomu nasvedčovalo.

slovakia

left justify in out

Pri útoku na komplex Resorts World Manila došlo o život najmenej 34 mŕtvych a najmenej 50 zranených. Väčšina z obetí sa zrejme udusila dymom po tom, čo muž podpálil hracie stoly. Podľa polície sa neskôr sám zapálil a zraneniam podľahol, jeho telo našli v hotelovej izbe. 

 

Muž vyzbrojený útočnou puškou M4 vtrhol do komplexu po polnoci miestneho času. Podľa polície však nešlo o teroristický útok, motívom činu mohla byť lúpež. "Podozrivý vyzeral ako cudzinec. Zatiaľ to nemôžeme spájať s terorizmom. Sú situácie, keď sa cudzinci, ktorí prídu v hazardných hrách o veľké peniaze, zbláznia. Toto by mohol byť jeden z možných motívov," vysvetlil šéf filipínskej polície Ronald Dela Rosa, ktorého citovala agentúra DPA.

 

"Podozrivý vyzeral ako cudzinec. Zatiaľ to nemôžeme spájať s terorizmom. Sú situácie, keď sa cudzinci, ktorí prídu v hazardných hrách o veľké peniaze, zbláznia. Toto by mohol byť jeden z možných motívov," vysvetlil šéf polície, ktorého citovala agentúra DPA.

 

Ďalším zavádazajúci faktom ostáva, že sa k tomuto činu prihlásila džihádistická skupina Islamský štát (IS). Informovala o tom dnes organizácia SITE, ktorá monitoruje aktivity džihádistov na internete.

 

SITE v odkaze na Twitteri citovala vyhlásenie IS. Za útokom v stredisku neďaleko medzinárodného letiska a leteckej základne boli podľa IS "osamelí vlci kalifátu".

 

Polícia celé stredisko uzavrela a oblasť evakuovala, uviedol predstaviteľ hotela. Server rappler.com citoval výpovede svedkov, podľa ktorých hostia videli uprostred zmätku maskovaného a ozbrojeného človeka. Streľba sa podľa stanice CNN Philippines odohrala približne o 01.30 h miestneho času (štvrtok 19.30 h SELČ).




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
redaktor 77
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies