V čínskej dedine hlasovali za vyhnanie osemročného HIV-pozitívneho chlapca!

NETKY.SK • 20 December 2014, 09:47 • 2 min
V čínskej dedine hlasovali za vyhnanie osemročného HIV-pozitívneho chlapca!

PEKING - Vyše 200 dedinčanov v čínskej provincii S'-čchuan sa podpísalo pod petíciu, ktorá je v obehu a žiada vykázanie osemročného HIV-pozitívneho chlapca zo svojich radov. Informovali o tom dnes americký denník Washington Times a ruský spravodajský portál Sputnik.

slovakia

left justify in out

Starý otec dieťaťa, ktorý je zároveň jeho opatrovníkom, sa nachádza medzi ľuďmi, čo petíciu podpísali. Čínsky denník People's Daily zverejnil na internete fotografiu chlapca menom Kchun-kchun, ako sleduje dedinčanov, ktorí na stretnutí zo začiatku decembra jednomyseľne odhlasovali jeho vysťahovanie z dediny.
      

"Ten chlapec je časovaná bomba," vyhlásil istý vidiečan. "Mám dcéru približne v jeho veku a teraz chodí do internátnej školy. Čo sa stane, ak ju tu doma pri hre pohryzie? Ten chlapec je príliš nebezpečný," dodal muž. Podľa iránskej televíznej stanice Press TV sa Kchun-kchun nakazil vírusom od svojej matky, ktorá v roku 2006 opustila rodinu. Jeho otec "prerušil kontakt", keď dieťaťu diagnostikovali vírus HIV.
      

Kchun-kchun žije so svojím 69-ročným starým otcom. Keďže žiadna škola nie je ochotná ho prijať, často ho vídať, ako sa sám túla ulicami, informovala americká spravodajská televízia CNN. "Nikto sa so mnou nechce hrať," povedalo dieťa.
     

Ľudia nakazení vírusom HIV sú v Číne diskriminovaní, najmä v školách, nemocniciach, na pracoviskách a ďalších miestach. Obyvatelia v chudobných vidieckych oblastiach majú minimálne vedomosti o víruse HIV a chorobe AIDS, ktorú spôsobuje. Pokusy priniesť osvetu do týchto oblastí často stroskotávajú.
      

V krajine diagnostikovali prvý prípad HIV/AIDS v roku 1985 a odvtedy tam zistili celkovo 497.000 prípadov. Čínsku prvú dámu Pcheng Li-jüan, manželku prezidenta Si Ťin-pchinga, vymenovala Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) ešte v roku 2011 za veľvyslankyňu dobrej vôle pre AIDS. Preto sa v osvetových reklamách drží za ruky alebo hrá s HIV-pozitívnymi deťmi. Napriek boju Číny proti AIDS je aj na prípade malého Kchun-kchuna vidieť, že oficiálna politika je vzdialená mysleniu ľudí, uviedla televízia CNN.
      

Predstavitelia čínskej okresnej samosprávy vyhlásili, že Kchun-kchuna nemožno vykázať preč, lebo má rovnaké práva ako ostatní dedinčania. Vo štvrtok večer však úrady nedokázali s určitosťou povedať, či sa dieťa ešte nachádza v dedine.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies