V Číne sa s papalášmi nekašlú: Bývalého námestníka ministra odsúdili na 15 rokov väzenia

NETKY.SK • 12 Január 2016, 09:37 • 2 min
V Číne sa s papalášmi nekašlú: Bývalého námestníka ministra odsúdili na 15 rokov väzenia

PEKING - Bývalého námestníka čínskeho ministra verejnej bezpečnosti odsúdili za poberanie úplatkov na 15 rokov väzenia. Informovala o tom dnes agentúra DPA s odvolaním sa na vyhlásenie súdu a miestne médiá.

slovakia

left justify in out

Podľa súdu v meste Tchien-ťin na severovýchode Číny bývalý námestník Li Tung-šeng zneužil na osobné obohacovanie funkcie, ktoré zastával v rokoch 1996 až 2013.

 

V posledných z týchto šiestich rokov podľa žalobcov prijal Li Tung-šeng nezákonné platby a dary v celkovej sume 21,98 milióna jüanov (približne 3,1 milióna eur), a to buď priamo alebo s využitím svojich príbuzných ako prostredníkov.

 

Čínske štátne médiá informovali o vyšetrovaní Li Tung-šenga už v decembri 2013. Politik bol pôvodne členom ústredného výboru Komunistickej strany Číny. Zo strany ho vylúčili v júni 2014.

 

Li Tung-šeng je zatiaľ posledným z radu vysokopostavených čínskych funkcionárov, odsúdených v rámci kampane prezidenta Si Ťin-pchinga, ktorou sa snaží bojovať proti korupcii v čínskych úradoch. Tá podľa mnohých analytikov trvá výrazne dlhšie a dotkla sa doposiaľ vyššieho počtu vysokopostavených činiteľov, než sa očakávalo.

 

Podľa kritikov si prezident pod rúškom boja proti korupcii len upevňuje osobné postavenie a zbavuje sa potenciálnych mocenských konkurentov. Kampaň vychádza aj v ústrety náladám čínskej verejnosti, ktorá je pobúrená výstredným životným štýlom časti funkcionárov a úradníkov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies