V Číne objavili fosíliu najstaršieho známeho primáta

NETKY.SK • 6 Jún 2013, 16:26 • 2 min
V Číne objavili fosíliu najstaršieho známeho primáta

PEKING - Medzinárodný tím vedcov popísal nový druh pravekého primáta, ktorý žil pred 55 miliónmi rokov na území dnešnej Číny. Je tak momentálne najstarším známym primátom na svete a pravdepodobne zároveň aj posledným spoločným predkom všetkých primátov z podradu celistvonosoblížne (Haplorhini).

slovakia

left justify in out

Tvor dostal pomenovanie Archicebus achilles, pričom ho zaradili do samostatnej čeľade Archicebidae. Tento objav okrem toho podporuje teóriu, že primáty majú pôvod v Ázii, a nie v Afrike, ako sa dlho predpokladalo.

Fosíliu tohto primáta, ktorého najbližšími žijúcimi príbuznými sú zástupcovia čeľade okáľovité (Tarsiidae), objavil ešte pred desiatimi rokmi miestny farmár v provincii Chu-pej. Sichun Ni z Čínskej akadémie vied a jeho kolegovia ho však popísali až tento rok, pretože chceli skamenelinu podrobne preskúmať. Preto ju okrem iného poslali do European Synchrotron Radiation Facility (ESRF) vo francúzskom Grenobli. "Neexistuje lepší spôsob, ako preskúmať takúto fosíliu, pretože je taká krehká, že inak by z nej zostal iba prach. Ale pomocou synchrotrónovej radiácie môžete skúmať jednotlivé kosti bez toho, aby ste sa ich dotýkali," uviedol Paul Tafforeau, ktorý pracuje v ESRF. Archicebus achilles dorastal do dĺžky iba 7,1 centimetra a vážil približne 20 až 30 gramov. Vedci predpokladajú, že na rozdiel od okáľov išlo o primáta s dennou aktivitou, ktorý žil na stromoch a živil sa hmyzom. Od okáľov sa tiež líšil tvarom pätovej kosti, ktorá u tohto druhu pripomína skôr zadnú končatinu opíc.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies