Jemenu hrozí v druhej polovici roka hladová katastrofa

NETKY.SK • 14 Marec 2022, 18:09 • 2 min
Jemenu hrozí v druhej polovici roka hladová katastrofa

RÍM – Organizácia Spojených národov (OSN) varuje, že už beztak zúfalá situácia v súvislosti s hladom v Jemene balansuje na hrane „úplnej katastrofy“. TASR správu spracovala na základe materiálov tlačovej agentúry DPA.

slovakia

left justify in out

„Humanitárna kríza v tejto krajine sa môže medzi júnom a decembrom 2022 ešte zhoršiť,“ vyhlásila v pondelok Organizácia OSN pre výživu a poľnohospodárstvo (FAO), ktorá odhaduje, že v tomto období rekordných 19 miliónov ľudí pravdepodobne nebude schopných uspokojiť svoje minimálne potravinové potreby. Podľa prognóz hrozí tiež 2,2 miliónu detí podvýživa, zatiaľ čo 161 000 ľudí – päťnásobný nárast zo súčasných 31 000 – bude v druhej polovici roka vystavených riziku vyhladovania.

 

img

 

„Tieto trýznivé čísla potvrdzujú, že odpočítavame čas do katastrofy v Jemene a takmer nemáme čas sa jej vyhnúť,“ povedal David Beasley, výkonný riaditeľ Svetového potravinového programu (WFP),ďalšej organizácie OSN, so sídlom v Ríme. „Ak okamžite nedostaneme značné nové prostriedky, bude nasledovať masový hladomor a umieranie od hladu,“ dodal Beasley. Jemen sa zmieta v ničivom mocenskom zápase medzi vládou a húsijskými povstalcami, ktorí od konca roku 2014 ovládajú hlavné mesto Saná a ďalšie oblasti v krajine, pripomína DPA. Konflikt je podľa OSN hlavným faktorom potravinovej krízy v Jemene.

 

img

 

Prebiehajúca vojna na Ukrajine bude mať zrejme výrazný vplyv aj na dovoz, čo by ešte viac zvýšilo ceny potravín. Jemen je takmer úplne závislý od dovozu; podľa OSN 30 percent importovanej pšenice pochádza práve z Ukrajiny. Sídlom medzinárodne uznanej jemenskej vlády sa stalo mesto Aden po tom, ako v roku 2014 musela ujsť z metropoly Saná pred postupujúcimi húsíjmi podporovanými Iránom. Vládu v boji proti nim podporuje od marca 2015 koalícia pod vedením Saudskej Arábie. Konflikt si už vyžiadal desaťtisíce mŕtvych a milióny ľudí boli vnútorne vysídlené.

 

Možno vás zaujme: Hlas-SD navrhuje rast dôchodkov, zníženie DPH či spotrebnej dane z benzínu



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Johny domansky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies