Tropické ovocie šesťkrát inak: Šumivé ovocie či kombinácia kiwi a hrušky? Aj toto vám môžu poskytnúť tieto netradičné plody

NETKY.SK • 12 December 2023, 17:30 • 2 min
Tropické ovocie šesťkrát inak: Šumivé ovocie či kombinácia kiwi a hrušky? Aj toto vám môžu poskytnúť tieto netradičné plody

Tropické ovocie je známe kvôli svojim blahodárnym účinkom, na prvý pohľad však zaujme hlavne svojím pre nás nezvyčajným vzhľadom. Kombinácia chutí, ktoré nám poskytuje je často zhlukom tých, ktoré sú pre nás bežné. Podtón kiwi a hrušky nie je nonsens ale len jednou z chutí, ktoré vám predstavíme v našom článku, v ktorom sa dozviete, prečo vyskúšanie netradičného ovocia jednoznačne oplatí.

slovakia

left justify in out

Jackfruit

Národné ovocie Bangladéša, jackfruit, je najväčším stromovým ovocím na svete. Má jemnú sladkú chuť a textúru pripomínajúcu mäso. Možno ste si dokonca všimli, že sa používa ako náhrada mäsa. Na otvorenie stačí ovocie prekrojiť na polovicu a zvnútra odstrániť dužinu.

Jackfruit je bohatý na vitamín C a B - a ovocie zvyčajne nemá vysoký obsah vitamínu B. Obsahuje aj draslík, vápnik, flavonoidy, ktoré znižujú zápal, a karotenoidy, ktoré môžu byť prospešné pri ochrane pred rakovinou a kardiovaskulárnymi chorobami .

Pulasan

Pulasan je exotickým ovocím, ktoré má orieškovú chuť. Pochádza z Malajzie a je známe, že je ešte sladší ako rambutan a liči. Ak chcete jesť ovocie pulasan surové, musíte ovocie krútiť dvoma rukami. V malajčine túto akciu nazývajú pulas, v doslovnom preklade krútiť.

Tejto ultratropickej rastline, pulasanu, sa najlepšie darí v tropických dažďových pralesoch s nízkou až strednou nadmorskou výškou.

Salak/Salaka

Ak sa chystáte na tropickú dovolenku na Bali, určite ochutnajte ovocie salak. Salak, známy aj ako hadie ovocie, má šupinatý povrch s červenohnedými odtieňmi.

Chuť ovocia salaku je ostrá a kyslá, no zároveň kandizovaná. Miestni ho radi konzumujú ako občerstvenie. Ak ju chcete zjesť surovú, stačí ju rozdrviť a potom olúpať šupku. Salak nájdete okrem bežného ovocia aj v džemoch a víne.

Dôležité je, aby sme si vybrali zrelé plody, lebo len tie majú sladkú chuť podobnú hruške a ananásu. Nezrelé plody sú trpké a kyslé, naopak prezreté môžu mať už v sebe horkosť. Zrelé plody je vhodné hneď zjesť, lebo rýchlo podľahnú skaze. Aby dlhšie vydržali, nakladajú sa do sladkého nálevu. Naopak, nezrelé kyslé plody sa nakladajú ako zelenina. 

 Mangostan

Mnohí, ktorí to skúšajú, hovoria, že chutí podobne ako liči, ananás a dokonca aj jahody. 

V roku 1890 európski kolonisti, ktorí prekračovali juhovýchodnú Áziu, narazili na malý fialový plod mangostanu. Zistili, že exotická, tropická guľa je šťavnatá a mierne sladkokyslá. Začalo sa povrávať, že kráľovná Viktória udelí rytiersky titul každému, kto jej odkáže zrelú mangostanu. Dostalo sa teda prezývky „kráľovná ovocia“.  Títo kolonisti netušili, že mangostana si zaslúži titul „kráľovná ovocia“ z oveľa väčších dôvodov. 

Šesť až osem žiarivo bielych klinov pod tmavofialovou šupkou mangostanu je nabitých vitamínmi, minerálmi a vlákninou na podporu zdravého imunitného systému. Čo je však ešte dôležitejšie, kôra mangostanu obsahuje viac antioxidantov ako akékoľvek iné ovocie na planéte. Vo svojich počiatkoch v juhovýchodnej Ázii sa používa na starostlivosť o pleť už po stáročia. ň

Kôra mangostanu obsahuje jedinečný typ rastlinných zlúčenín nazývaných xantóny, ktoré sa zameriavajú na baktérie spôsobujúce akné a odstraňujú jemné vrásky uvoľňovaním účinných látok bojujúcich proti voľným radikálom. Keď sa rozdrví na jemný prášok a vytvorí sa produkt starostlivosti o pleť, silné fytonutrienty mangostanu tiež prenikajú na povrch pokožky, aby upokojili zápal na bunkovej úrovni.

Ovocie má sladkú, ale korenistú chuť a je veľmi šťavnaté. 

Dračie ovocie

Dračie ovocie, nazývané aj pitaya, je ďalším exotickým ovocím, ktoré chutí ako spojenie kiwi a hrušky. 

Dračie ovocie, ktoré je ľahko rozlíšiteľné pre svoju zvyčajne jasne ružovú šupinatú pokožku, obsahuje bielu dužinu s niekoľkými čiernymi semenami. Jeden druh dračieho ovocia však nesie žlté dračie plody. Je známe, že ide o najsladší druh dračieho ovocia.

Okrem samotného ovocia (ktoré sa môže konzumovať buď surové alebo ako šťava) je dračia rastlina užitočná aj pre svoje jedlé kvety, ktoré sa dajú použiť aj ako čaj.

 

Babaco

Skutočne exotické ovocie, babaco predstavuje výzvu, je veľmi ťažké ho vôbec nájsť - väčšinou rastie v odľahlých oblastiach amazonského pralesa. 

Takže keď uvidíte babaco, nenechajte si ujsť príležitosť ochutnať ho. Má jedinečnú šumivú chuť, ktorá viedla k jeho prezývke — ovocie šampanského! Úžasne chutí aj v nápojoch a džemoch.

Šupka plodu je hladká a tenká a po úplnom dozretí získa zlatožltú farbu. Jeho dužina je bavlnená biela, bez semien, šťavnatá a má melónovú konzistenciu so zreteľnými šumivými vlastnosťami. Ovocie Babaco láka aromatickými látkami, ktoré distribuujú prchavé zlúčeniny, tieto zlúčeniny priamo ovplyvňujú chuť ovocia. Chuť Babaco je vrstvená s tropickými a subkyslými tónmi ananásu, kiwi a jeho materského ovocia, papáje.

Plody Babaco rastú v zhlukoch na vždyzelených kríkoch, ktoré vyzerajú ako malé palmy. Každé ovocie dozrieva po jednom. Babaco preferuje teplé vlhké počasie a neznáša silný vietor a horúce suché podmienky. Babaco bolo dovezené na Nový Zéland začiatkom 70. rokov 20. storočia. Komerčnému pestovaniu sa darí v horských oblastiach Nového Zélandu s podmienkami, ktoré sa približujú Eucuadorskej vysočine.



Tamarind

Plody tamarindu rastú v niekoľkých tropických oblastiach od Afriky po Áziu. Môže sa jesť čerstvé alebo sušené - v každom prípade poskytuje veľmi kyslú chuť. Niektorí ho radi pridávajú do kyslého vývaru. Iní si ho užívajú ako nápoj bohatý na živiny.

Pochádza z Afriky, odkiaľ sa ďalej rozšíril do Ázie i ďalších území. Poznali ho dokonca starí Gréci či Egypťania. V súčasnosti sa pestuje prevažne v tropických oblastiach po celom svete. Vo zvýšenej miere sa však vyskytuje najmä v Indii.

Je zdrojom omega-6 mastných kyselín, betakaroténu a vitamínov C, E aj K. Z minerálnych látok vám tamarind doplní vápnik, horčík, zinok či meď. Tento netradičný plod má výrazné antiseptické i detoxikačné účinky. Účinne potláča v tele zápaly a odstraňuje z neho zvyšky mnohých škodlivých látok, napríklad nikotínu či alkoholu.

Taktiež vám pomôže prečistiť pečeň. V krajinách, kde sa tamarind pestuje, ho často využívajú ako liek pri poruchách činnosti žlčníka. Okrem toho napomáha zlepšovať trávenie a eliminovať zápchu. Rovnako v organizme bojuje s vysokým krvným tlakom aj cholesterolom. Tamarind podporuje zdravie kardiovaskulárneho systému i dýchacích ciest a tvorbu kostného aj kĺbového tkaniva. Dokonca je účinný pri migrénach.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lucie Balgová
text: bannerhealth.com, heyexplorer.com, specialtyproduce.com, kamzakrasou.sk, kamzakrasou.sk, commongroundkauai.com. Titulná foto: australian.com
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies