V Chorvátsku sa koná druhé kolo prezidentských volieb

NETKY.SK • 11 Január 2015, 09:22 • 2 min
V Chorvátsku sa koná druhé kolo prezidentských volieb

ZÁHREB - Druhé kolo prezidentských volieb sa dnes koná v Chorvátsku.

slovakia

left justify in out

Podľa očakávania to bude tesný súboj medzi dvoma kandidátmi, súčasným sociálnodemokratickým prezidentom Ivom Josipovičom a jeho rivalkou z konzervatívneho politického spektra Kolindou Grabarovou-Kitarovičovou.
      

V prvom kole, ktoré bolo 28. decembra, Kitarovičová prekvapila analytikov, keď namiesto predpovedaného približne desaťpercentuálneho rozdielu získala len o zhruba jedno percento menej hlasov než Josipovič: 37,22 percenta oproti Josipovičovým 38,46 percentám.
      

O výsledku dnešných volieb tak s veľkou pravdepodobnosťou môže rozhodnúť volebná účasť, domnieva sa agentúra DPA. Josipovičov tábor dúfa, že ich kandidátovi by na víťazstvo stačilo, keby sa volieb zúčastnilo viac než 47 percent z celkového počtu 3,8 milióna oprávnených chorvátskych voličov.
      

Zatiaľ čo Josipovič zo Sociálnodemokratickej strany (SDP) sľubuje rast ekonomiky a boj proti rozsiahlej korupcii, Grabarová-Kitarovičová z Chorvátskeho demokratického spoločenstva (HDZ) mu vyčíta, že počas svojho päťročného pôsobenia vo funkcii urobil z tohto hľadiska len veľmi málo. 
      

Napriek tomu že funkcia prezidenta je v Chorvátsku prevažne len ceremoniálna, dnešné hlasovanie je dôležitou skúškou pred parlamentnými voľbami, ktoré by sa mali konať v druhej polovici tohto roku, analyzuje DPA.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies