V Chorvátsku riešili 238 prípadov pomoci slovenským turistom

NETKY.SK • 23 September 2016, 10:51 • 2 min
V Chorvátsku riešili 238 prípadov pomoci slovenským turistom

BRATISLAVA - Slovenskí policajti toto leto v Chorvátsku riešili 238 prípadov pomoci slovenským turistom.

slovakia

left justify in out

Policajti pôsobili v Primorsko-Goranskej župe so sídlom na policajnej stanici v Crikvenici a v Splitsko-Dalmatínskej župe na policajnej stanici v Trogire od 1. júla do 31. augusta. Slovenskí policajti poskytovali pomoc pri platení pokút za dopravné priestupky, pri strate či krádeži dokladov a peňazí, pri krádežiach vecí, pri dopravných nehodách, pri zadržaní slovenských občanov pre spáchanie trestného činu alebo priestupku, pri odtiahnutí vozidla. Množstvo informácií poskytli, keď sa tvorili kolóny na hlavných a vedľajších cestách v kritických časoch. Ako informovala hovorkyňa Prezídia Policajného zboru Denisa Baloghová, tento rok bola situácia na chorvátskych cestách priaznivejšia, stalo sa menej dopravných nehôd a nezomrel pri nich ani jeden Slovák. V dvoch prípadoch asistovali naši policajti pri úmrtí slovenských občanov, v oboch prípadoch išlo o úmrtie v dôsledku zlyhania srdca.

 

Ako dodala Baloghová, v roku 2015 si dopravná nehoda v Chorvátsku vyžiadala život jedného Slováka.
Medzi najčastejšie prípady, ktoré riešila polícia, patrila strata cestovných dokladov, vodičských preukazov a peňazí, strata kľúčov od auta, dopravné priestupky ako nesprávne parkovanie a následné odtiahnutie auta, dopravné nehody, krádeže cenných vecí z auta či apartmánu, problémy s ubytovaním slovenských turistov, problémy s poškodením prenajatých motoriek či lodí, poškodenia áut na parkoviskách, narušenie verejného poriadku turistami pod vplyvom alkoholu. Do štatistiky o najzávažnejších prípadoch polícia zaradila asistenciu Slovákom pri zadržaní pre omamné a psychotropné látky, pre krádeže, zadržanie slovenského občana pre narušovanie verejného poriadku, použitie plynovej zbrane a nebezpečné vyhrážanie sa, ďalej útok na verejného činiteľa a asistenciu po úmrtí Slovenky v Pule. V ďalších prípadoch išlo predovšetkým o pomoc slovenských policajtov pri tlmočení medzi chorvátskou políciou, súdmi a slovenskými turistami, asistenciu pri policajných a súdnych úkonoch a podobne.

 

Slovenským občanom poskytli pomoc predovšetkým formou informácií telefonicky, ale v mnohých prípadoch aj osobne. Slovenskí policajti pomáhali nielen slovenským, ale aj poľským a českým turistom. V 11 prípadoch tlmočili chorvátskym policajtom potrebné vyjadrenia Čechov a Poliakov a naopak. Ako dodala Baloghová, hliadky slovenských policajtov oslovovali nielen slovenskí, ale aj českí, poľskí a iní zahraniční turisti i miestni občania.
Chorvátska polícia realizuje projekt „bezpečná turistická sezóna“ od roku 2007. Slovensko sa ako jeden z 18 štátov do projektu zapojilo od roku 2008 a doteraz vykonávalo službu v Chorvátsku 66 policajtov. Hlavným cieľom projektu je zvýšiť bezpečnosť turistov, ktorých bolo v letných mesiacoch v Chorvátsku minulý rok 12,7 milióna, najviac z Nemecka, Slovinska a Rakúska. Chorvátsko navštívilo vlani v lete 350 tisíc Slovákov.

 

Policajti im dokážu vysvetliť znenia chorvátskych zákonov, pretlmočiť pokyny chorvátskych policajtov i vypočúvania, poradiť, na čo by mali dávať pozor, pomôcť nájsť ich auto, ak im ho odtiahnu, poradiť, kde si zabezpečiť náhradný cestovný doklad nevyhnutný pre cestu domov a sú nápomocní v mnohých iných situáciách. Často pri týchto aktivitách spolupracujú so Zastupiteľským úradom v Záhrebe. Slovenskí policajti sa ale nevenujú len priamo našim turistom, slúžia aj na cestách, zabezpečujú verejný poriadok na plážach, v turistických mestečkách, hliadkujú na letisku Split, spolupracujú s morskou políciou, a to vždy v súčinnosti s policajtom chorvátskej polície a tam, kde si to situácia vyžaduje. Slúžia v blízkom okolí policajnej stanice, ale aj vo vzdialených destináciách, či na ostrovoch.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies