Tip na knihu: Poznáte 5 jazykov lásky? Otestujte sa!

NETKY.SK • 9 August 2023, 19:00 • 2 min
Tip na knihu: Poznáte 5 jazykov lásky? Otestujte sa!

Možno svojmu partnerovi prejavujete náklonnosť pravidelne, no venujete skutočne dostatok času tomu, aby ste sa uistili, že ju vyjadrujete tak, aby tomu váš partner rozumel? Aj láska sa niekedy môže stratiť v preklade, keď dvaja partneri hovoria rôznymi jazykmi.

slovakia

left justify in out

Päť jazykov lásky je populárna teória, ktorá rozlišuje päť rôznych spôsobov vyjadrovania a prijímania lásky: slová potvrdenia, kvalitný čas, prijímanie darčekov, služby a fyzický dotyk. Nie každý komunikuje lásku rovnakým spôsobom a rovnako majú ľudia rôzne spôsoby, ako lásku najradšej prijímajú.

Koncept jazykov lásky vypracoval doktor Gary Chapman vo svojej knihe „5 jazykov lásky“, ktorá sa stala okamžitým bestsellerom na celom svete a stále je o ňu obrovský záujem. V knihe autor opisuje päť jedinečných štýlov komunikácie lásky, ktoré získal na základe svojich skúseností z manželského poradenstva a lingvistiky.

 

 

Podľa jeho teórie všetci sa môžeme stotožniť s väčšinou týchto jazykov, ale každý z nás má jeden, ktorý nás oslovuje najviac, vďaka ktorému lásku dokážeme pociťovať a prijímať. Objavenie primárneho jazyka lásky vás a vášho partnera (no platí to aj medzi rodičmi a deťmi, priateľmi, súrodencami, kolegami...) a pravidelné rozprávanie týmto jazykom môže priniesť lepšie pochopenie potrieb toho druhého a podporiť jeho vzájomný rast.

 Tu je podrobnejší opis každého z piatich jazykov lásky podľa Chapmana:


1.  Slová potvrdenia
Sú ľudia, ktorí si najviac cenia slovné potvrdenia náklonnosti, vrátane častého "milujem ťa", komplimentov, slov uznania, povzbudenia, podpory, ale aj častej digitálnej komunikácie, ako sú textové správy a vzťahy na sociálnych sieťach. Písomné a slovné prejavy náklonnosti sú pre týchto ľudí najdôležitejšie, dávajú im pocit, že sú pochopení, ocenení, milovaní.

2. Kvalitný čas
Ľudia, ktorých jazykom lásky je kvalitný čas, sa cítia najviac milovaní, keď s nimi ich partner (priateľ) chce aktívne tráviť čas a je ochotný sa s nimi stretávať. Obzvlášť sa im páči, keď je vo vzťahu prioritou aktívne počúvanie, očný kontakt a plná prítomnosť. Tento jazyk lásky spočíva v tom, že venujete svoju nedeliteľnú pozornosť jednej osobe bez rozptyľovania televízorom, obrazovkami telefónov alebo akýmikoľvek inými vonkajšími zásahmi. Majú silnú túžbu aktívne tráviť čas so svojím významným partnerom, viesť zmysluplné rozhovory alebo zdieľať rekreačné aktivity.

3. Služba, čin
Ak je vaším jazykom lásky služba, oceňujete, keď vám partner vyjde v ústrety, aby vám nejako uľahčil život: Priniesť vám polievku, keď ste chorí, urobiť vám ráno kávu alebo vyzdvihnúť za vás veci z čistiarne, keď ste mali náročný deň v práci. Tento jazyk lásky je určený pre ľudí, ktorí veria, že činy hovoria hlasnejšie ako slová. Na rozdiel od tých, ktorí radšej počujú, ako veľmi sa o nich staráte, títo ľudia veria viac na konkrétne činy.
 
4. Darčeky
Dary sú celkom jednoduchým a priamočiarym jazykom lásky. Jednoducho sa cítite milovaní, keď vám ľudia dávajú vizuálne symboly lásky. Nejde o peňažnú hodnotu, ale o symbolickú myšlienku, ktorá sa za daným predmetom skrýva. Ľudia s týmto štýlom si uvedomujú a cenia proces darovania darčekov: starostlivé zvažovanie, premyslený výber predmetu, ktorý má reprezentovať vzťah. Ľudia, ktorých jazykom lásky je prijímanie darčekov, sa tešia, keď sú obdarovaní niečím, čo je fyzické a zároveň zmysluplné.
 
5. Fyzický dotyk
Ľudia, pre ktorých je fyzický dotyk jazykom lásky, sa cítia milovaní, keď dostávajú fyzické prejavy náklonnosti vrátane bozkávania, držania za ruky, objímania a sexu. Fyzická intimita a dotyk môžu byť pre ľudí s týmto jazykom lásky neuveriteľne potvrdzujúce a slúžia ako silné emocionálne spojivo. Korene siahajú do nášho detstva, niektorí ľudia pociťovali hlbokú náklonnosť a lásku svojich rodičov len vtedy, keď ich držali, bozkávali alebo sa ich dotýkali. Cenia si pocit tepla a pohodlia, ktorý prichádza s fyzickým dotykom.

Chapman vo svojej mimoriadne úspešnej knihe, s ktorou sa stotožnili milióny čitateľov po celom svete uvádza príklady zo svojej poradenskej praxe, ako aj otázky, ktoré pomáhajú určiť vlastné jazyky lásky. Podľa Chapmanovej teórie má každý človek jeden primárny a jeden sekundárny jazyk lásky.
 
Myslí si, že na odhalenie jazyka lásky druhého človeka je potrebné pozorovať spôsob, akým vyjadruje lásku druhým, analyzovať, na čo sa najčastejšie sťažuje a čo najčastejšie žiada od svojej polovičky. Tvrdí, že ľudia majú prirodzenú tendenciu dávať lásku spôsobom, ktorý preferujú pri prijímaní lásky, a lepšiu komunikáciu medzi pármi možno dosiahnuť, keď jeden z nich dokáže prejaviť druhému starostlivosť v jazyku lásky, ktorému prijímateľ rozumie.
 
 Ak si nie ste istí, aký je ten váš jazyk lásky, test si môžete urobiť tu:
https://5lovelanguages.com/
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Alexandra Elia
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies