Členovia strany SaS žiadajú o predvolanie maďarského veľvyslanca kvôli Szijjártóovi

NETKY.SK • 16 August 2023, 14:20 • 2 min
Členovia strany SaS žiadajú o predvolanie maďarského veľvyslanca kvôli Szijjártóovi

Bratislava-Pre výroky maďarského ministra pozvú saskári zástupcu susednej krajiny "na koberček"

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Len nedávno sa politickým nebom prehnala búrka menom Péter Szijjártó. Tento maďarský minister zahraničných vecí sa vyjadril k zatýkaniu bývalého prezidenta Policajného zboru Tibora Gašpara. Na sociálnej sieti zverejnil status, ktorým odsúdil tento akt. Vyvolal tým nevôľu niektorých politikov. Ich odpovede na seba nedali dlho čakať. Viacerí si totiž myslia, že maďarský minister by sa nemal vyjadrovať k závažným udalostiam, ktoré sa udiali v našom štáte. Najnovšie chcú kvôli tejto záležitosti predvolať na "koberček" maďarského veľvyslanca.

 

 

Strana SaS žiada rezort diplomacie o predvolanie maďarského veľvyslanca na Slovensku, aby vysvetlil výroky maďarského ministra zahraničných vecí Pétera Szijjártóa aj štátneho tajomníka maďarskej diplomacie Tamása Menczera o stíhaní opozičných politikov na Slovensku. Strana o tom informovala na stredajšej tlačovej konferencii. "V mene strany SaS tento typ vyjadrení a správania sa odsudzujeme. Zároveň chcem požiadať rezort diplomacie na Slovensku, aby si povolal veľvyslanca Maďarska Csabu Balogha, aby toto konanie maďarských politikov vysvetlil a zdôvodnil," uviedol Juraj Droba z SaS. Komunikáciu označil za výsostne politickú. "V podstate pomáha Fideszu na to, aby pomáhal Smeru v predvolebnej kampani," skonštatoval.  

Juraj Droba skritizoval súčasný režim maďarského premiéra Viktora Orbána, ktorému podľa jeho slov nezávislosť polície a právny štát "asi veľa nehovorí". Dodal, že Slovensko sa touto cestou vybrať nechce. "Snaha ovplyvňovať voľby na Slovensku je evidentná a považujeme to za neprijateľné," vyhlásil.

 

Poslanec parlamentu za SaS Juraj Krúpa zároveň vyzval Maďarsko, aby sa prestalo miešať do slovenských záležitostí, a to hlavne pred voľbami. SaS zároveň v tejto súvislosti ocenila promptnú a primeranú reakciu ministra zahraničných vecí Miroslava Wlachovského. Szijjártó cez víkend vyhlásil, že na celom svete vrátane Slovenska sa uskutočňuje stíhanie politikov, ktorí sú v opozícii voči "medzinárodnému liberálnemu mainstreamu a odvážne zastávajú národné záujmy".



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Zlatica Gregorová
TASR
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies