V cestovnom ruchu sa budeme inšpirovať európskymi skúsenosťami

NETKY.SK • 5 August 2010, 07:37 • 2 min
V cestovnom ruchu sa budeme inšpirovať európskymi skúsenosťami

V cestovnom ruchu sa budeme inšpirovať európskymi skúsenosťami

slovakia

left justify in out

Rozvoj cestovného ruchu na Slovensku tkvie v inšpirácii sa európskymi skúsenosťami a zapojení sa do projektov Európskej únie (EÚ). "Nepotrebujeme objavovať objavené," konštatoval v rozhovore pre TASR šéf rezortu dopravy Ján Figeľ.
Turizmus bol podľa ministra dopravy, pôšt a telekomunikácií doteraz často citovanou skôr Popoluškou ako princeznou, teda tým, čo by mohlo slovenskej ekonomike naozaj pomôcť. "Preto ho treba dostať do centra diania, podpory a do európskeho spojenia," podotkol.
Jednou z ciest podpory cestovného ruchu je rozvoj infraštruktúry krajiny. "Inak povedané, cesty a cestovný ruch spolu súvisia nielen slovne, ale aj obsahovo," pripomenul Figeľ. Ďalej pôjde podľa neho o rad opatrení, ako sú novela zákona o cestovnom ruchu, lepšia prezentácia či vytvorenie kvalitnejšej ponuky na internetovom portáli SlovakiaTravel.
"Cestovný ruch je na jednej strane predmetom podnikania a na druhej môže byť veľmi dôležitým a udržateľným zdrojom zamestnanosti a rozvoja na miestnej úrovni," vysvetlil minister. Práve kvôli tomuto faktu je taká potrebná spolupráca so združeniami na miestnej a regionálnej úrovni. "Tu to treba dostať do väčšieho rozsahu nielen celoslovenskej, ale až medzinárodnej spolupráce. A práve tam vidím osobitnú úlohu aj Slovenskej agentúry pre cestovný ruch," dodal.
Prvým krokom v podpore cestovného ruchu, ktorý chce Figeľ urobiť, je pripraviť čím skôr novelu kompetenčného zákona, aby sa oblasť turizmu mohla dostať pod správu rezortu dopravy. "Potom vtiahnutie cestovného ruchu do organizačnej štruktúry nového ministerstva, aby malo primerané a vážne postavenie v celom spektre jednotlivých politík," podotkol.
Minister zároveň dodal, že veľmi dôležitá bude integrácia tejto oblasti na európsku úroveň. "Naštartovanie nových vzťahov v tomto inovovanom prostredí tak, aby boli oveľa viditeľnejšie, otvorenejšie a intenzívnejšie aj vo vzťahu s miestnou úrovňou, ale aj s regiónmi, štátnou správou," uzatvoril Figeľ.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies