V Česku vzniesli žalobu voči vrahovi uzbeckého hľadača pokladov z júna 2014

NETKY.SK • 1 Február 2017, 16:39 • 2 min
V Česku vzniesli žalobu voči vrahovi uzbeckého hľadača pokladov z júna 2014

PRAHA - Obžalobu z vraždy hľadača pokladov, ku ktorej došlo v júni 2014 v Klánovickom lese na východnom okraji Prahy, vznieslo tamojšie mestské štátne zastupiteľstvo voči 50-ročnému mužovi. Informoval o tom dnes internetový server Novinky.cz s odvolaním sa na hovorkyňu zastupiteľstva Štěpánku Zenklovú.

slovakia

left justify in out

Podľa nej sa tak stalo koncom decembra 2016, pričom zločin bol kvalifikovaný ako vražda z majetkových pohnútok. Muža však obžalovali aj z trestných činov krádeže, porušovania domovej slobody a pokusu o ťažké ublíženie na zdraví.

Páchateľovi, ktorý je vo väzbe, hrozí v prípade potvrdenia viny súdom trest 15-20 rokov väzenia, prípadne výnimočný trest.

Obhorené telesné pozostatky 33-ročného hľadača pokladov uzbeckého pôvodu sa našli 14. júna 2014. Vyšetrovanie ukázalo, že ho zastrelili asi o tri dni skôr.

Muž sa pohyboval po spomínanom lese s detektorom kovov a hľadal staré kovové predmety.

Podozrivého zadržali v súvislosti s vlámaniami v decembri 2015 a pri vyšetrovaní jeho aktivít sa zistilo, že pri jednom z vlámaní použil rovnakú strelnú zbraň, akou bola spáchaná vražda v Klánovickom lese. Absencia vzoriek jeho DNA však sťažovala definitívne spojenie podozrivého so zločinom. Napokon sa však zadržaný pri konfrontácii s predloženými dôkazmi priznal nielen k vlámaniam, ale aj k predmetnému hrdelnému zločinu.

Za vraždou bol fakt, že hľadač pokladov narazil na úkryt, v ktorom mal kriminálnik ukrytú korisť z vlámaní. Muža zastrelil, pričom na druhý deň sa na miesto činu vrátil a telo podpálil.

Medzičasom obžalovaný ukázal kriminalistom miesto, kde ukrýval cennosti, miesto činu, ako aj ďalší úkryt v okrese Beroun, kam cennosti premiestnil.

Obžalovaný z vraždy sa už v roku 1989 ocitol v súdnej sieni v súvislosti s pokusom o vraždu. Neskôr bol väznený za krádeže, no aj po prepustení na slobodu v roku 2006 pokračoval v trestnej činnosti špecializujúc sa na vykrádanie rodinných domov.

Pri pátraní po páchateľovi česká polícia opakovane apelovala na verejnosť, aby pomohla pri rozuzlení tohto prípadu. Napriek mnohým podnetom ubehlo od spáchania vraždy do obvinenia zadržaného podozrivého viac ako 20 mesiacov, do vznesenia žaloby potom ďalších deväť mesiacov.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies