Cestári skontrolujú stav mostov v Prešovskom kraji

NETKY.SK • 21 Február 2023, 09:50 • 2 min
Cestári skontrolujú stav mostov v Prešovskom kraji

PREŠOV - Prešovskí krajskí cestári plánujú vykonať v tomto roku 1551 prehliadok mostov. Z toho 1235 bežných a 316 hlavných.

slovakia

left justify in out

Ako informovala hovorkyňa Prešovského samosprávneho kraja (PSK) Daša Jeleňová, v rámci svojej činnosti vykonávajú aj mimoriadne prehliadky mostov. "Pri bežných prehliadkach sledujú hlavne prevádzkyschopnosť a prevádzkovú spôsobilosť mosta. Pri hlavných prehliadkach detailne zhodnocujú stav jeho konštrukcie ako celku. Zároveň kontrolujú stav jednotlivých častí mosta a jeho zariadení z hľadiska zaťažiteľnosti, životnosti a funkčnosti mosta, ako súčasti cestnej komunikácie," uviedla Jeleňová.

 

Účelom prehliadok je podľa jej slov predovšetkým získavanie informácií o stavebno-technickom stave mosta a jeho súčastí. Na základe ich vyhodnotenia zamestnanci Správy a údržby ciest (SÚC) PSK plánujú údržbu, opravu alebo rekonštrukciu a prijímajú rozhodnutia o obmedzení premávky alebo uzávere. "V prípade nepredvídaných okolností, napríklad záplav, zosuvov, havárií cudzích zariadení, to znamená potrubí umiestnených na moste, pri ktorých dôjde k poškodeniu, budú zamestnanci SÚC PSK vykonávať aj mimoriadne prehliadky," doplnila Jeleňová. PSK disponuje najrozsiahlejšou mostnou sieťou spomedzi všetkých krajov na Slovensku. Aktuálne spravuje 1237 mostov, z ktorých 280 je súčasťou ciest druhej triedy a 957 súčasťou tretej triedy. Priemerný vek mostných objektov je 65 rokov. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Interny redaktor
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies