V Česku vyšla kniha "Interview s umelou inteligenciou," ktorá vznikla aj pomocou AI. Pokrstili ju spevák P. Callta i kuchár J. Babica

NETKY.SK • 16 November 2023, 14:00 • 2 min
V Česku vyšla kniha "Interview s umelou inteligenciou," ktorá vznikla aj pomocou AI. Pokrstili ju spevák P. Callta i kuchár J. Babica

PRAHA - Najnovšia kniha "Interview s umelou inteligenciou", ktorú vytvorila autorka česká Monika Vráblíková (25) s pomocou AI, má za sebou slávnostný krst. Prvú knihu na českom trhu, na ktorej sa podieľal ChatGPT, pokrstili spevák Pavel Callta (34) a kuchár Jiří Babica (62).

slovakia

left justify in out

Monika Vráblíková kládla umelej inteligencii sugestívne otázky na tému budúcnosti človeka a civilizácie a odpovede, ktoré získala, sú zarážajúce. Vo štvrtok 2. 11. v Cafe No. 22 sme sa mohli presvedčiť o tom, že rozhovory s umelou inteligenciou ChatGPT o našej budúcnosti určite stoja za pozornosť.

 

„Upozorňujem, že tá kniha nie je žiadna sranda alebo vtip, je z toho celkom dobre vidieť, kadiaľ ide trend a čo neblahé by nás mohlo čakať, keby sme umelú inteligenciu nemali pod kontrolou,“ povedal na krste knihy Ján Hlaváč z nakladateľstva Daranus, ktorý bol sám prekvapený z konceptu knihy.

 

„Keď mi rukopis Monika ponúkla, pozrel som sa, či niečo také v Čechách existuje, ale nič som nenašiel. Vo svete už pár kníh vyšlo, tak som povedal, poďme to skúsiť, a hlavne to musí byť rýchlo, kým nás niekto predbehne,“ prezradil nakladateľ Ján Hlaváč.

Pri umelej inteligencie zaujíma veľa ľudí skeptický postoj, ale iní sú z nej nadšení. „Osobne si myslím, že keď otvoríte chladničku a nájdete tam maslo, pivo a rum a umelá inteligencia z toho vytvorí nejaký luxusný recept, tak to mi príde úplne geniálne,“ priznal jeden z krstných otcov knihy, televízny kuchár Jiří Babica, ktorý sa teší, až si knihu prečíta. „Už asi tri nedele jazdím po všetkých kníhkupectvách a všade je vypredaná. Očakávam, že Monička mi dnes jednu dá,“ hovorí Babica.

 

Pozitívny prístup k umelej inteligencii neskrýval ani spevák Pavel Callta, druhý kmotor knihy. „Ja mám kladný vzťah k umelej inteligencii. Dielo Moniky mi príde veľmi originálny, geniálny nápad. Tá knižka je na prvý pohľad roztomilá, nie je príliš tučná, takže zoteším, až si ju prečítam – a že ju nebudem musieť čítať celý mesiac,“ povedal Callta, ktorý ale aj vďaka pozitívnemu vzťahu k umelej inteligencii vraj neplánuje vydávať songy vygenerované pomocou tejto vymoženosti. „Priznám sa, že som to neskúšal a ani ma to asi neláka. Možno raz, ale zatiaľ nie,“ upresnil.

 

Autorka knihy z fenoménu AI bola sama spočiatku veľmi rozpačitá. „Sprvoti som si ako umelecky zameraný človek povedala, kam to ten svet speje, a dlhú dobu mi trvalo, kým som vstrebala príchod umelej inteligencie. Na druhú stranu človek je od prírody zvedavý a tvorivý, a má rád pocit, že sa niekam posunul. Čokoľvek nové, čo prichádza, je v poriadku, kým sa neprekročia nejaké hranice, kedy by bolo ľudstvo ohrozené,“ hovorí o svojej knihe autorka.

Monika sa bála aj kritiky. „Zo začiatku som sa kritiky veľmi bála, pretože kniha Interview s umelou inteligenciou je veľmi špecifická. Ale ďalšie knihy vytvorené v spolupráci s umelou inteligenciou rozhodne vydávať nemienim. Píšem rada sama za seba, pri písaní sa cítim ako také malé dieťa, ktoré je čisté, len so svojimi myšlienkami. A o tento pocit nechcem prísť,“ dodáva.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Monika Vráblíková, Foto: Rock Content (ilustračná foto)
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies