V Česku udelili doživotné tresty v procese so Švábovým gangom

NETKY.SK • 19 Júl 2014, 06:35 • 2 min
V Česku udelili doživotné tresty v procese so Švábovým gangom

PRAHA - Dva doživotné tresty, jeden trest 30- a jeden trest 20-ročného žalára vyniesol dnes Mestský súd v Prahe v procese s členmi gangu, obvinenými z vrážd dvoch majetných podnikateľov v zahraničí i z ďalších trestných činov, napríklad zbavenia osobnej slobody, vydierania a lúpeže.

slovakia

left justify in out

Do konca života poslal súd za mreže hlavu organizovanej skupiny Michaela Švába a jeho "pobočníka" Libora Skopalíka. Údajného vykonávateľa dvoch hrdelných zločinov Petra Klementa odsúdili na 30-ročný trest odňatia slobody a jediného spolupracujúceho obvineného Daniela Dimitrova na 20 rokov väzenia.
      

Zvyšní traja členovia skupiny dostali v procese, ktorý od 17. júna sprevádzali mimoriadne bezpečnostné opatrenia, tresty od deviatich do desiatich rokov väzenia.
      

Páchatelia musia každému z piatich pozostalých po dvoch obetiach vrážd zaplatiť odškodné 240.000 Kč. Bývalému prevádzkovateľovi internetových portálov, ktorý sa pred troma rokmi vykúpil z únosu do Španielska, majú uhradiť 1,9 milióna USD.
      

Štátny zástupca Vladimír Mužík navrhol pôvodne doživotný trest pre troch obžalovaných, vrátane dvojnásobného vraha, avšak súd mu v plnej miere nevyhovel. Informácie priniesli dnes české elektronické médiá.
      

Podľa žaloby členovia zločineckej organizovanej skupiny pod rôznymi zámienkami lákali bohatých podnikateľov alebo iné fyzické osoby do zahraničia s cieľom získať pre seba ich majetok alebo finančné prostriedky vo výške desiatok miliónov Kč.
      

Petr Vlach zmizol po tom, ako ho vylákali na obchodné rokovania do juhofrancúzskeho mesta Nice v súvislosti s predajom dvoch luxusných víl v českej metropole. Páchatelia sa s ním z letiska presunuli do prenajatej vily, kde už čakali ďalšie tri maskované osoby, požadujúce od neho prístupové heslá k všetkým účtom. Útočníci mu odobrali platobné karty a následne vybrali z účtov tisíce eur. Na druhý deň ho prepravili do Talianska, kde ho popravili zrejme na mieste, kde sa našlo jeho telo.
      

Útvar pre odhaľovanie organizovaného zločinu českej polície vypátral, že gang vylákal od júla 2011 do januára 2013 podobným spôsobom do cudziny aj ďalších podnikateľov. V jednom z prípadov páchatelia od svojich plánov upustili, pretože vytipovaná osoba nepricestovala sama, v ďalšom z iných príčin. Jedna z káuz sa skončila, ako vyplýva aj z rozsudku, vykúpením sa vysokou sumou.
      

Prvý tragický prípad sa udial ešte v novembri 2011, keď iný dôverčivý podnikateľ zaplatil životom v púšti v Dubaji v Spojených arabských emirátoch.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies