V Česku majú prvé sexuálne asistentky pre hendikepovaných: Pomôžu aj aktívne

NETKY.SK • 4 November 2015, 12:29 • 2 min
V Česku majú prvé sexuálne asistentky pre hendikepovaných: Pomôžu aj aktívne

PRAHA – V Česku majú prvých päť sexuálnych asistentiek, ktoré budú telesne, či duševne hendikepovaným ľuďom pomáhať s ich sexuálnym životom. Budú im pomáhať pomocou konzultácií, ale aj aktívne.

slovakia

left justify in out

Informáciu zverejnil český portál idnes.cz, podľa ktorého prešli asistentky niekoľkými školeniami pod vedením organizácií a jednotlivcov vo Švajčiarsku a v Nemecku. Minulý týždeň obdržalo päť sexuálnych asistentiek certifikát od organizácie Rozkoš bez rizika. S asistenciou začnú v januári.

 

Asistentky sa môžu hendikepovaných dotýkať a mať s nimi sex. Okrem toho ich majú naučiť rozdiely v sexualite medzi mužmi a ženami, hovoriť o svojich potrebách, používať sexuálne pomôcky, ale aj nadväzovať vzťahy.

 

„Mám skúsenosti s tým, že keď sexuálnym pracovníčkam prezradím, že som na vozíku, tam ma odmietnu. Je to z toho dôvodu, že nemajú skúsenosť s postihnutými. Možno majú strach, tak to jednoducho nerobia. Ako sa potom má cítiť postihnutý človek, keď ho takto odmietne pracovníčka, ktorá to robí za peniaze,“ cituje idnes.cz propagátora sexuálnej asistencie Tomáš Pik, ktorý je sám invalid.

 

Služby sexuálnych asistentiek si hendikepovaní zaplatia. Maximálna cena za hodinu je 1200 českých korún. Je to cena stanovená v etickom kódexe, ktoré asistentky podpísali.

 

Päť ženských sexuálnych asistentiek je podľa riaditeľky Rozkoše bez rizika Lucie Šídovej iba začiatok. Postupne by podľa nej mali pribudnúť aj mužskí asistenti. „Sexuálne asistentky boli dobre vybrané. Sami sa pre túto prácu rozhodli a majú niekoľkoročné skúsenosti s mužmi a s prácou s telom. V praxi sa už s postihnutými stretávali,“ povedala pre idnes.cz Šídová.

 

Podľa ministerstva vnútra sexuálne asistentky pre hendikepovaných nie sú v rozpore so zákonom.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies