V celej Európe bude tento týždeň vodičom kontrolovať rýchlosť

NETKY.SK • 16 Apríl 2012, 11:50 • 2 min
V celej Európe bude tento týždeň vodičom kontrolovať rýchlosť

V celej Európe bude tento týždeň vodičom kontrolovať rýchlosť - Krimi Oddnes do 22. apríla prebieha aj na slovenských cestách spoločná dopravno-bezpečnostná akcia medzinárodnej stavovskej organizácie TISPOL.

slovakia

left justify in out

img

Oddnes do 22. apríla prebieha aj na slovenských cestách spoločná dopravno-bezpečnostná akcia medzinárodnej stavovskej organizácie TISPOL. Policajti budú celý týždeň kontrolovať najmä to, či vodiči dodržiavajú povolenú rýchlosť. Podľa hovorcu Prezídia Policajného zboru Michala Slivku je práve tento priestupok jednou z najčastejších príčin dopravných nehôd.
      V prvom štvrťroku tohto roka nedovolená rýchlosť jazdy zapríčinila 537 dopravných nehôd, najviac ich bolo v Prešovskom kraji. Vyžiadali si 20 ľudských životov a 311 zranených. "Cieľom akcie je pozitívne ovplyvnenie bezpečnosti a plynulosti cestnej premávky," pokračoval hovorca.
      Slivka pripomenul, že vodič smie jazdiť v obci rýchlosťou najviac 50 km/h. Ak ide v obci po diaľnici alebo po rýchlostnej ceste, tak najviac 90 km/h. Na diaľnici a na rýchlostnej ceste môže vodič motorového vozidla do 3,5 tony ísť rýchlosťou najviac 130 km/h a vodič autobusu najviac 100 km/h. Ostatné vozidlá a vozidlá s prípojným vozidlom, ktorého najväčšia prípustná celková hmotnosť je nad 750 kg, môžu jazdiť rýchlosťou najviac 90 km/h. Vodič však vždy musí rešpektovať dopravnú značku s maximálnou povolenou rýchlosťou a tiež nesmie prekročiť najväčšiu konštrukčnú rýchlosť vozidla.
      TISPOL združuje služby dopravnej polície európskych štátov. Na akcii sa zúčastňujú policajti na celom území Slovenska. Počas kontrol sa však podľa Slivku zamerajú aj na iné porušenia pravidiel cestnej premávky. "Pri dohľade na bezpečnosť a plynulosť cestnej premávky polícia plánuje na našich cestách podobné akcie aj v budúcnosti. O výsledkoch akcie budeme verejnosť informovať po ich vyhodnotení," dodal.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies