REPORTÁŽ: Pre nekonanie ministerky Kalavskej podáva opozícia podnet na GP

NETKY.SK • 30 Október 2019, 16:22 • 2 min
REPORTÁŽ: Pre nekonanie ministerky Kalavskej podáva opozícia podnet na GP

BRATISLAVA - Na dnešnej tlačovej konferencii uviedol člen parlamentného výboru pre zdravotníctvo Marek Krajčí, že podal podnet na Generálnu prokuratúru v súvislosti s výberovým konaním na obsadenie staníc záchrannej zdravotnej služby (ZZS).

slovakia

left justify in out

Zároveň vyzval ministerku zdravotníctva Andreu Kalavskú, aby vláde "urýchlene" predložila návrh na vymenovanie nového predsedu Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (ÚDZS). 

 

"Dlhodobo upozorňujeme, že výberové konanie na licencie záchraniek bolo zmanipulované od výberu komisie až po netransparentné hodnotenie uchádzačov," konštatoval Krajčí s tým, že šéfka rezortu zdravotníctva neodvolala predsedu ÚDZS Tomáša Haška, ktorý rozhodoval o odvolaniach neúspešných uchádzačov na licencie okamžite.

 

img

 

Opozičný poslanec tiež tvrdí, že napriek tomu, že parlamentný výbor pre zdravotníctvo zaviazal Kalavskú, aby urobila všetko pre zrušenie výberového konania, ministerka tak nekonala. "Nedokážeme sa pozerať na to, ako kompetentní nekonajú s výhovorkou, že sa nedá nič urobiť. Zdá sa, že za týmto tendrom za 800 miliónov eur sú vplyvní ľudia, ktorí brzdia snahy o jeho zrušenie všetkými možnými spôsobmi," mieni Krajčí.

 

img

 

Ministerstvo zdravotníctva SR minulý týždeň opakovane reagovalo, že zrušenie tendra na obsadenie staníc ZZS podľa právneho výkladu nie je možné. Pre tender v najbližšom období predloží šéfka rezortu návrh na zmenu súčasnej právnej úpravy.

 

 

Výberové konanie na vydanie povolenia na prevádzkovanie ambulancií ZZS za 800 miliónov eur v polovici júna sa týkalo 328 bodov. Najviac ich získala spoločnosť LSE - Life Star Emergency. Nasledovali štátne záchranky z Bratislavy a Košíc. Dôvodom pochybností okolo tendra boli informácie nemenovaného slovenského denníka o prepojeniach členov výberovej komisie na najúspešnejšiu firmu. Haško však zaujatosť členov komisie opakovane odmietol. Trval na tom, že tender bol v súlade s príslušnou legislatívou.

 

 

 

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies