V Bruseli usporiadali výstavu oblečenia obetí znásilnenia

NETKY.SK • 10 Január 2018, 16:52 • 2 min
V Bruseli usporiadali výstavu oblečenia obetí znásilnenia

BRUSEL - V belgickom hlavnom meste Brusel usporiadali výstavu oblečenia, ktoré mali na sebe obete znásilnenia v čase sexuálneho útoku.

slovakia

left justify in out

Podľa organizátorov je zámerom vyvrátiť "tvrdohlavý mýtus" o tom, že provokatívne oblečenie zohráva úlohu pri násilných sexuálnych útokoch. S odvolaním sa na miestne médiá o tom v stredu informoval spravodajský portál stanice BBC.

 

Výstava v bruselskej časti Molenbeek nesie názov "Je to moja vina?" a odkazuje na pochybnosti o sebe, ktoré mnoho obetí pociťuje po znásilnení, uvádzajú webové noviny Flanders News. Šaty pre výstavu zapožičala organizácia CAW, ktorá v Belgicku pomáha obetiam znásilnenia.

 

"Čo si okamžite všimnete, je to, že ide o úplne obyčajné kusy oblečenia, aké nosí každý. Je tu dokonca detské tričko s nápisom My Little Pony, čo nás vystavuje drsnej realite," uviedla pre rozhlasovú stanicu VRT-1 predstaviteľka CAW Liesbeth Kennesová. Návštevníci tu môžu vidieť teplákové súpravy, pyžamá či šaty.

 

Kennesová ďalej povedala, že "biľag obete" stále zostáva pri sexuálnych útokoch veľkým problémom. Obeť znásilnenia býva totiž vypočúvaná, či nie je aspoň čiastočne zodpovedná za sexuálnu agresiu voči nej. Kennesová v roku 2015 uviedla, že v Belgicku býva nahlásených polícii iba desať percent všetkých znásilnení, pričom len jeden z desiatich prípadov sa skončí obvinením. "Za týmito prípadmi sú však konkrétne ženy, muži a deti. Naša spoločnosť odrádza obete od toho, aby hovorili o tom, čo zažili," povedala.

 

Zatiaľ čo sú obete obviňované z provokatívneho obliekania sa, flirtovania alebo dokonca pohybovania sa osamote neskoro v noci, Kennesová tvrdí, že "jedinou zodpovednou osobou, ktorá môže zabrániť znásilneniu, je jeho páchateľ".

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies