V Británii odsúdili poľského mladíka za prejav terorizmu

NETKY.SK • 20 September 2019, 20:13 • 2 min
V Británii odsúdili poľského mladíka za prejav terorizmu

LONDÝN - Britský súd poslal v piatok na štyri roky do väzenia poľského neonacistu pre obvinenia z terorizmu. Podľa súdu si muž zhromažďoval návody na výrobu bômb a na ich aktivovanie pri útokoch. Oznámila to londýnska Metropolitná polícia. Verdikt nad mladíkom vyniesol sudca na londýnskom trestnom súde Old Bailey.

slovakia

left justify in out

Príslušníci protiteroristickej polície zadržali vo februári 18-ročného mladíka, identifikovaného ako Jacek Tchorzewski, na londýnskom letisku skôr, než stihol nastúpiť na palubu lietadla do Poľska. Tínedžer si sťahoval do mobilného telefónu materiál, "ktorý chválil Hitlera, neonacizmus a satanizmus. Dokumenty boli ladené antisemitsky a dokonca vyzývali na genocídu".

 

img

 

"Inštrukcie, ktoré si Tchorzewski zhromaždil, mohli byť pre niekoho, kto si zaobstará potrebné súčiastky, dostatočným návodom na výrobu funkčných výbušnín a strelných zbraní, schopných spôsobiť smrť alebo vážne zranenie," uviedla polícia.

 

Poľský tínedžer, ktorý sa v júni priznal k desiatim teroristickým trestným činom, býval na východnom okraji anglického univerzitného mesta Oxford. Britská polícia však nespresnila, ako dlho sa v Spojenom kráľovstve zdržiaval.

 

 

Je o ňom tiež známe, že bol spoločníkom ďalšieho poľského občana, ktorého odsúdili za terorizmus o niekoľko mesiacov skôr.

Londýnska polícia vo vyhlásení napísala, že prípad "jasne dokazuje, že dopravné uzly (vo východnom Anglicku vrátane Londýna) nie sú bezpečným prostredím pre extrémistov, ktorí chcú cestovať".

 

 

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona